Als bewegen moeilijk gaat of de omstandigheden rondom een sport lastig zijn, dan is sporten en bewegen niet meer vanzelfsprekend. Naast het bewegen zelf, mis je dan ook het sociale aspect zoals het hebben van een hobby, de in- of ontspanning, het plezier, het op gewicht blijven, het kunnen verleggen van je grenzen of het trots zijn op je prestaties.
Aangepast paardrijden is bij uitstek een sport waarbij uiteenlopende beperkingen juist geen beperking zijn! Vrijwel iedereen met een beperking kan paardrijden*. Ook of juist je last hebt van een lichamelijke aandoeningen, visuele, verstandelijke, een lichte of zware** of bijvoorbeeld:
- moeite met sociale interacties
- angst of erg weinig zelfvertrouwen
- wisselende energieniveaus
- moeite met te veel prikkels (bijv. geluid)
Paardrijden is een onbelaste manier van bewegen en geeft een gevoel van vrijheid. Aangepast paardrijden kan bij speciale, professionele organisaties zoals Ariane de Ranitz op verschillende niveaus met aangepaste materialen en de juiste professionele hulp en aandacht. Het aangepast paardrijden betekent even loskomen van de beperking waarbij iedere ruiter op zijn eigen manier geniet.
Effecten paardrijden
Paardrijden heeft bewezen veel positieve effecten. Het paard geeft de ruiter de mogelijkheid om zich zonder of met zo mijn mogelijk hulp plezierig, veilig en verantwoord te bewegen. Voor het lichaam kun je denken aan:
- het verkrijgen van een goede spierspanning, niet te veel en niet te weinig kracht
- het verbeteren van de balans en coördinatie
- het verbeteren van de conditie en het ook eens lekker moe kunnen worden
Naast deze effecten helpt het paardrijden ook bij:
- verbeteren van concentratie
- verbeteren van ruimtelijk inzicht
- stimuleren spraak
- verbeteren van samenwerken (met paard, instructeur, overige ruiters en vrijwilligers)
- overwinnen van angsten en het vergroten van zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde
- stimulans om verantwoordelijkheid en controle te nemen
De instructrices van Ariane kunnen je een persoonlijke en specifieke uitleg geven.
*I.v.m. het welzijn van de pony’s en paarden, het eventueel moeten optillen of opvangen van een ruiter door de instructrices en vrijwilligers wordt er een maximum gewicht van de ruiter gehanteerd van ongeveer 85 kilo dat ook afhankelijk is van de bewegelijkheid van de ruiter.
** Lichamelijke aandoeningen zoals diverse spierziektes, amputaties/ reductiedefecten, cerebrale parese (CP) en niet-aangeboren aandoeningen. Een licht verstandelijke beperking (LVB), het syndroom van Down of ernstig verstandige en motorische beperkingen (EMB). Ontwikkelings- en/ of motorieke stoornis, autistisch spectrum stoornis, ADD, ADHD en PDD-NOS. Deze lijs is niet compleet; vraag de Ariane-instructrice naar de mogelijkheden.
FLYER Paardrijden speciaal voor jou! Bij Stichting Ariane de Ranitz in Groenekan