Skip to content

Revalidatie Impact verzamelt systematisch de uitkomsten van behandelingen, de Revalidatie Impact Scores, en analyseert, vergelijkt en verspreid deze. Hiermee ontstaat inzicht in het resultaat van de behandeling. Revalidatie-instellingen krijgen zo de mogelijkheid hun resultaten met die van anderen te vergelijken. Dat biedt kansen om de revalidatiebehandelingen verder te verbeteren.

Goede zorg?

Vraag jij als ouder je ook wel eens af of je kind wel de beste revalidatiezorg krijgt? Zorgprofessionals doen dat ook! Daarom zet Stichting Revalidatie Impact zich in om inzicht te krijgen in het effect van behandelingen. Zodat professionals vanuit die kennis de zorg kunnen verbeteren. Ze starten nu met een pilot bij kinderen tot en met acht jaar in vijf verschillende revalidatie-instellingen.

Voegt de behandeling waarde toe?

Om inzicht te krijgen in het effect van onze zorg bespreken zorgprofessionals in deze pilot structureel aan het begin van een behandeling samen met ouder en kind welke obstakels het kind ervaart in het dagelijks leven. Aan aan het einde van de behandeling wordt gekeken in hoeverre die punten verbeterd zijn. Bijvoorbeeld als het kind beter wil leren lopen, dan kan het zijn dat iedereen gezamenlijk vóór de behandeling begint een drie geven aan hoe het lopen nu gaat en aan het einde van de behandeling een zeven. Zo kun je zien of de behandeling het gewenste effect heeft en hoeveel effect het heeft. En ook of er misschien nog een vervolgbehandeling nodig is. Of dat er nieuwe doelen gesteld kunnen worden.

Meetinstrument

Om het effect structureel te meten wordt een standaard meetinstrument gebruikt, de COPM (Canadian Occupational Performance Measure):  . Elk revalidatiecentrum dat meedoet, meet zo op precies dezelfde manier het effect van hun behandelingen.

Op die manier kunnen de revalidatiecentra met elkaar worden vergeleken. Je kunt zien welk revalidatiecentrum misschien een goed voorbeeld is en zo van elkaar leren. Zo wordt ook inzichtelijk gemaakt op welke plek jij misschien het beste terechtkunt met je kind als je specifieke zorg zoekt, bijvoorbeeld rondom het gebruik van handen of speekselverlies.

Stichting Revalidatie Impact wil hiermee onderzoek én de zorg in het algemeen beter maken én specifiek voor ieders persoonlijke situatie de beste zorg zoeken.

Betrokken instellingen

Vijf revalidatie-instellingen gaan uitproberen of de COPM het gesprek en samen beslissen binnen de kinderrevalidatie verbetert. Dat zijn: Rijndam, De Hoogstraat, Treant Zorggroep, Merem en de Sint Maartenskliniek. Over een half jaar gaan betrokkenen de pilot evalueren en kijken wat het effect is van het structureel gebruiken van de COPM en of het helpt om de zorg te verbeteren. Als de COPM effectief is dan zullen meer revalidatiecentra hiermee gaan werken.

Wie is Stichting Revalidatie Impact?

In Stichting Revalidatie Impact werken revalidatieartsen, behandelaren en patiënten samen om de revalidatiezorg in Nederland verder te verbeteren. Dit doen ze door aan artsen, behandelaren en patiënten inzicht te geven in de behandelresultaten van de revalidatiezorg. Door resultaten met elkaar te vergelijken kunnen revalidatie-instellingen leren en verbeteren en op den duur kunnen patiënten kiezen waar zij hun behandeling willen krijgen.

De Stichting Revalidatie Impact is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), Patiëntenfederatie Nederland en Revalidatie Nederland (RN).

Back To Top