De kappers en de scholen gaan weer open en het openbaar vervoer en de terrasjes bereiden zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Nederland kruipt langzaam uit de intelligente lockdown. Toch zijn er zo’n anderhalf miljoen mensen met een beperking die niet opgelucht en blij naar de persconferentie van 6 mei keken. Voor hen zal de samenleving pas weer normaal worden als iedereen is gevaccineerd. Hiervoor was aandacht in de reportage van Nieuwsuur op 7 mei en in een artikel op NOS.nl.
Als blinde op anderhalve meter in de bus, hoe doe je dat?
Jos Sprenkels heeft als blinde óók met de versoepelde maatregelen grote problemen om zijn normale leven weer op te pakken. Want niks is meer normaal. Reisde hij voor corona het hele land door met het openbaar vervoer, nu is dat vrijwel onmogelijk geworden, zelfs met zijn geleidehond. “Ik ben helemaal geïsoleerd. Mijn radius wordt een kilometer maximaal. Op pad gaan, vrijwilligerswerk, mantelzorg kan niet meer. Ik ben hulpbehoevend geworden terwijl ik dat niet was”, zegt Sprenkels.
Lees het volledige nieuwsbericht op de website van NOS.nl
Reportage in Nieuwsuur
Kijk de uitzending van Nieuwsuur van 7 mei terug waarin Illya Soffer, directeur van belangenorganisatie Ieder(in), opkomt voor de situatie van anderhalf miljoen mensen met een beperking die door de coronacrisis geïsoleerd dreigen te raken. De impact van de coronacrisis is enorm voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Voorkomen moet worden dat mensen (verder) afgezonderd of uitgesloten raken. Een ‘inclusieve exitstrategie’ is alleen mogelijk met de inbreng van de mensen om wie het gaat.
[Bron: NOS en Ieder(in)]