Skip to content

Nadat je bij de arts bent geweest kun je doorverwezen worden naar een logopedist. Hij/zij doet onderzoek en zal de volgende punten nagaan:

  • Hoe is het eten en drinken tot nu toe verlopen, zijn er luchtweginfecties geweest die te maken kunnen hebben met een onveilige slik?
  • Hoe is het slikken van speeksel tot nu toe verlopen?
  • In welke houding kan je kind het beste eten en drinken?
  • Wat is het EDACS-niveau? Eating and Drinking Ability Classification System. Dit vul je samen met de ouders in. Bekijk de afbeelding of klik hier voor meer informatie.
  • Wat zijn de mogelijkheden van je kind voor wat betreft het speeksel slikken, zuigen uit de fles/rietje, drinken uit beker, eten van de lepel en kauwen.
  • Hoe klinkt de ademhaling na de slik als er geluisterd wordt met een stethoscoop? Hoeveel slikken heeft je kind nodig om een hap weg te krijgen?
  • Wat is de maximale sliklimiet (hoeveelheid vocht of dik vloeibaar dat in één keer kan worden weggeslikt) en welke hoeveelheid kan je kind in een keer veilig wegslikken?
  • Slikvideo (röntgenonderzoek)

Slikvideo

Als er op basis van bovenstaand onderzoek en observatie vraagtekens zijn bij de veiligheid van het slikken is het het beste om je kind door te laten sturen voor een slikvideo. Dit gebeurt in een ziekenhuis waar een slikteam is.

Het slikken wordt dan in kaart gebracht via een radiologisch slikonderzoek. Hierbij is het de bedoeling dat je kind zoveel mogelijk hetzelfde eet en drinkt en in dezelfde houding als je thuis gewend bent. Je neemt dan ook het eten/drinken en de stoel waarin je kind meestal zit (bijvoorbeeld de rolstoel) zelf mee. Het eten en drinken wordt gemengd met een contrastmiddel, waardoor de slik in alle fasen zichtbaar wordt. De logopedist hoort aanwezig te zijn bij dit onderzoek. Samen kijk je daarna naar de beelden en krijg je advies over.

video?

Video 1: Normale slikvideo

video?

Video 2: slikvideo van een volwassene die last heeft van aspiratie

Is het veilig om te blijven voeden via de mond?

Zo ja: welke voeding, in welke consistentie, in welke houding, hoe groot mogen happen zijn, welke tempo kan je kind het beste aan, welk materiaal, enz.

Voor dit soort gesprekken is tijd nodig. Bedenk dat je altijd iemand meeneemt naar de slikvideo die met je mee kan denken over de vragen die je hebt. Soms is het fijn als de eigen logopedist van je kind met je meegaat. Tijdens deze gesprekken krijg je veel informatie. Daarom kan het handig zijn om het gesprek op te nemen, zodat je het later thuis nog eens rustig kunt naluisteren. Vraag wel eerst of je logopedist hiermee akkoord gaat.

Back To Top