Skip to content

Ada is een film een film over de seksualiteit van de gehandicapte mens & het werk van sociaal sekswerkers.

Stil uit de film Ada

Live vanuit Stadsschouwburg De Harmonie presenteert Catherine Keyl vijf dagen lang Fabuch’s Social Sex Show. Van 25 t/m 29 mei gaat het in deze dagelijkse talkshow (van 20.30 tot 21.30u) over de seksualiteit van de gehandicapte mens en het bijzondere werk van sociaal sekswerkers en seksverzorgenden. Oók het thema van de kortfilm Ada, die in deze impactweek elke dag om 20.00u
online vertoond wordt. ‘We willen met de film én de impactweek bevragen waarom deze vorm van zorg niet automatisch onder de zorgwet valt,’ aldus Fabian Jansen – acteur, filmmaker en initiatiefnemer.

Gehoord worden in de roep om fysieke genegenheid kan zodanig de kwaliteit van leven verbeteren, dat dit soms hét verschil kan maken. Het inclusieve filmgezelschap Fabuch Social Cinema besteedt hier van 25 t/m 29 mei alle aandacht aan middels de kortfilm Ada, de dagelijkse online talkshow Fabuch’s Social Sex Show en de impactcampagne die ze in samenwerking met diverse media wisten op te tuigen.

Huidhonger

‘Het beleven van intimiteit en seksualiteit is belangrijk voor wie wij allen zijn,’ zo schetst Sander Hilberink, lector ‘Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed’ bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. ‘Voor mensen bij wie het lichaam anders werkt of beweegt is de waarde van seks en intimiteit niet anders, maar de mogelijkheid om dit te kunnen beleven is dat wel. Om de beleving van seks en intimiteit toegankelijker te maken, is het noodzaak seksualiteit van mensen met een beperking te normaliseren, te ontdoen van gêne, stigma, onwetendheid en lollig bedoelde achterklap.’ Hilberink is één van de vele tafelgasten die tijdens de impactweek aanschuiven in Fabuch’s Social Sex Show, de livestream talkshow gepresenteerd door niemand minder dan Catherine Keyl. Ook Rick Brink (voormalig Minister van Gehandicaptenzaken), Jos Noordover (Beleidsadviseur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), Tika Stardust (Zzp Seksverzorgende), Zafanja Hartog (Consulent Seksuele Gezondheid NVVS), Jacqueline Kool (Schrijver, onderzoeker en ervaringsdeskundig adviseur Disability Studies), Vincent Ohlrichs
(Bestuurslid Stichting Tiresias en cliënt sekszorg) en Loet Berkelmans (Eigenaresse FleksZorg) schuiven aan. De live muziek wordt verzorgd door onder anderen pianiste Sarah Neutkens, Lady Dandelion en componist Mark Kuypers.
Het thema wordt gedurende de impactweek belicht vanuit diverse perspectieven. Op dinsdag 25 mei wordt gesproken over Ada & Het Taboe, op woensdag over Seks, Zorg & Mantelzorg, op donderdag 27 mei staat Geld & Wetgeving centraal, op vrijdag Seks & Educatie, en op zaterdag De Conclusies. Een compleet overzicht van het programma en de tafelgasten vindt u hier.

Social hackathon

Op zaterdag 29 mei komen alle inzichten, resultaten en bevindingen samen in de laatste talkshow. Daarmee wordt de interne social hackaton van die dag afgesloten, en komt er ook een einde aan de impactweek rondom Ada. ‘We dragen de inzichten over aan Stichting Tiresias, die de energie en ambitie achter dit project verder doorzet,’ aldus Fabian Jansen. Op weg naar de emancipatie van sociaal sekswerk en sekszorg. Deze laatste online talkshow wordt ook gestreamd op de website van De Correspondent.

Drijfveer

Gek genoeg wordt er in de Nederlandse wetgeving nog geen onderscheid gemaakt tussen sekszorg en prostitutie. En dat is voor de huidige en komende wetgeving rondom sekszorg een slechte zaak. Fabuch Social Cinema verdiepte zich in deze thematiek, ging op onderzoek uit en heeft inmiddels met vele partijen uit deze sector gesproken. ‘We werden ons ervan bewust hoe noodzakelijk en urgent sociaal sekswerk en sekszorg zijn voor zowel de cliënten als voor de zorgsector, maar zeker ook voor de soms onbedoeld aanlokkelijke buitenwereld,’ zo vertelt Fabian Jansen – acteur, filmmaker en initiatiefnemer.

Ben je geïnteresseerd?

Tickets zijn verkrijgbaar via https://harmonie.nl/agenda/ada-een-film-van-fabuch-social-cinema/50529
Een kaartje voor de film kost € 3,–, het digitaal bijwonen van de talkshows is gratis

Back To Top