Skip to content

Wat mag je van een revalidatieteam verwachten

pexels-mikhail-nilov-7698279-200x300Het revalidatieteam bestaat meestal uit een revalidatiearts, psycholoog, maatschappelijk werker, ergotherapeut, fysiotherapeut en een sporttherapeut. Het team maakt samen met jou een analyse van je klachten. Ze bekijken of die met CP te maken hebben en wat eraan gedaan kan worden. Dat kan zowel gaan over verminderde energie als over je fysieke gezondheid, het inrichten van je leven, pijn, sociale uitdagingen en eenzaamheid. Het is een soort APK van je lichaam en de manier waarop jij met CP omgaat. Het revalidatieteam kijkt ook naar conditie of fitheid. In de kern gaat het over je belasting en belastbaarheid, hoe je daarmee om kunt gaan en wat dat betekent voor jouw functioneren. Welke keuze je ook maakt, het is goed om te weten wat er mogelijk is. In dit verhaal vertelt Freya wat de revalidatiearts van de Maartenskliniek voor haar heeft betekend en hoe ze haar hulpmiddelen effectief inzet nu ze ouder wordt.

Fysiotherapie

Als je CP hebt kun je eerder last krijgen van bijvoorbeeld stijve gewrichten (contracturen) en slijtage (artrose). Andere problemen die regelmatig voorkomen bij het ouder worden zijn vermoeidheid, je minder fit voelen en chronische pijn. Dat kan leiden tot nieuwe uitdagingen in werk, mobiliteit en wonen. Fysiotherapie kan hierbij helpen. Het kan soms lastig zijn om een fysiotherapeut te vinden met kennis van CP. In Nederland zijn tien fysiotherapiepraktijken gespecialiseerd in CP, je vindt ze hier.

Ergotherapie

De ergotherapeut kan je adviseren over hulpmiddelen die het dagelijks leven makkelijker maken en helpt je om zowel thuis als op het werk signalen van overbelasting te herkennen. Wanneer krijg je die signalen en hoe kun je het voorkomen? Een praktische tip is bijvoorbeeld je boodschappen thuis laten bezorgen zodat je die energie kunt gebruiken voor anderen dingen. De ergotherapeut leert je bijvoorbeeld hoe je je tempo vertraagt en op een goede manier prioriteiten kunt stellen. Wat wil je vandaag doen en wat kun je doorschuiven? Kan iemand het van je overnemen? Je leert ook hoe je je evenwicht kunt herstellen zodra je merkt dat je overbelast raakt. In dit verhaal lees je hoe Lars hulp vroeg bij zijn werk in een restaurant.

Logopedie

De logopedist biedt hulp en advies bij het eten, drinken, slikken en overmatig speekselverlies. Bijvoorbeeld bij vragen over je voedingspatroon of klachten die je ervaart bij het eten, drinken en slikken. Vaardigheden aanleren waardoor het eten en drinken makkelijker gaat is ook mogelijk. Meer informatie vind je in dit hoofdstuk onder Bijkomende aandoeningen – moeite met eten, drinken en slikken.

Maatschappelijk werker

Een chronische aandoening zoals CP beïnvloedt je leven en ook je gezinsleden merken de gevolgen daarvan. De maatschappelijk werker van het revalidatieteam kijkt naar de draaglast en draagkracht van jou en eventuele gezinsleden, geeft informatie en kan ook samen met jou je werkgever informeren over de invloed van jouw CP op je werk.

Psycholoog

Een psycholoog is ook onderdeel van het revalidatieteam. Misschien vraag je je af wat een psycholoog voor je kan doen en zou je er niet zo makkelijk naartoe stappen. Bedenk dan dat veel activiteiten binnen je revalidatietraject gericht zijn op verandering van je gedrag en hoe je de dingen aanpakt. Dat is voor veel mensen lastig. Een psycholoog kan je daarbij helpen. Hij of zij onderzoekt bijvoorbeeld hoe jij als mens in elkaar zit, hoe je omgaat met je beperking en of dat van invloed is op je klachten. Je leert wat je zelf kunt beïnvloeden en hoe je voorkomt dat je te veel van jezelf vraagt. Als meer onderzoek nodig is, is neuropsychologisch onderzoek een optie. Met dat onderzoek brengt een psycholoog je geheugen, concentratie, werktempo, taal, ruimtelijk inzicht en planning in kaart. Zo weet je wat er in je brein anders gaat en hoe je daarmee kunt omgaan. Ook leer je hoe mensen jou het beste kunnen ondersteunen.

Terug naar de hoofdpagina Behandeling en therapieën

Back To Top
Close mobile menu