Skip to content

Is het lastig om uit de kast te komen als je CP hebt?

Waarschijnlijk heb je dezelfde worsteling als mensen zonder CP. Als je het tijdens je coming-out ook moeilijk hebt met het gegeven dat jij CP hebt, dan kan het extra lastig voor je zijn. Soms voelen mensen zich dan dubbel gehandicapt. Soms kunnen mensen op school negatief reageren als ze horen dat je homo of lesbienne bent. Er zijn verschillende instellingen en organisaties waar jij je zorgen en ervaringen kunt delen. Het COC bijvoorbeeld helpt mensen met allerlei vragen over homoseksualiteit. Ook is er speciale hulpverlening voor homoseksuelen. (Zie websites achter in dit boek.)

“Als je ontdekt dat je homoseksueel bent dan is het lastig om uit de kast te komen. Toen ik 14,15 was lag ik op een kamer met een jongen met CP en daar had ik al vrij snel seks mee, dus ik was er al vrij snel achter. Mijn moeder was christelijk, wat het moeilijker maakte om het haar te vertellen. Ik was 24 toen ik ervoor uitkwam. Ik vond het lastig om uit de kast te komen, ook omdat het zo definitief voelt en dat ik niet meer terug kan.”

Ook al ben je zeker over je geaardheid, toch gaat er vaak nog tijd overheen voordat je ervoor uit komt. De leeftijd waarop je het anderen vertelt is moeilijk te voorspellen en verschilt voor iedereen. De een zal het makkelijker vinden dan de ander.

Als je voor het eerst uit de kast bent gekomen, ben je nog niet klaar. Een coming-outproces duurt een leven lang. Want wie vertel je het wel, wie niet en wanneer? In elke nieuwe sociale situatie beslis je opnieuw over een coming-out.

Ben ik wel echt homo?

Jij bent de enige die daar het antwoord op heeft. Soms hebben mensen seksuele gevoelens voor zowel mannen als vrouwen. Dat kan ook. Volg je eigen gevoel, dat is het belangrijkste.

“Iemand vroeg me ooit: ‘Ben je echt homo of doe je maar alsof, omdat je als gehandicapte gemakkelijker een man kunt krijgen dan een vriendin?’ Nou, ik heb liever mijn leven lang geen seks dan dat ik seks met een vrouw zou moeten hebben.”

Is het moeilijk om als homoseksueel met CP contacten te hebben?

Het gaat er om wat je wilt: seksueel contact of een relatie? Je zult, net als heteroseksuele mensen, zelf actief moeten zijn. Wil je een relatie dan ga je op een andere manier contacten aan dan bij het zoeken van alleen seksueel contact. Vaak zul je vanaf het begin duidelijk moeten zijn over wat je verwacht van de ander. Er zijn verschillende manieren om contact te leggen voor het vinden van een partner of het hebben van seks.

  • Je kunt naar speciale feesten voor homo’s gaan of naar ‘women only’ feesten. Je kunt bijvoorbeeld een darkroom ingaan. De mannen gaan vaak alleen de darkroom in, terwijl de vrouwen eerst op de dans vloer iemand oppikken en dan samen de darkroom opzoeken.
  • Er zijn ook mannen en vrouwen die op zoek naar een relatie gaan in het uitgaanscircuit voor homo’s en lesbiennes.
  • Je kunt ook online daten. Voor homo’s en lesbiennes zijn er speciale datingsites, maar ook op reguliere datingsites kun je vaak aangeven of je op mannen en/ of vrouwen valt. Je kunt ook de Grindr app downloaden op je smartphone. Dit is een dating app voor homoseksuelen.

“Het hele jaar door heb ik wat sekscontacten betreft weinig reden tot klagen. Dat verbaast me wel, want ik word ouder en door mijn vorm van spasticiteit heb ik een negatief zelfbeeld. Vooral als het om een eerste keer gaat en zelfs na al die jaren dat mannen bij mij over de vloer komen. Maar ik ga het contact niet uit de weg. Als ik er zin in heb en die ander heeft er ook zin in, praten we niet uitgebreid over wat hij van mij denkt. Al houdt het me wel bezig.”

“Het komt wel eens voor dat iemand voor de deur staat, mij ziet en denkt: ‘Dat is wel een hele rare man, daar ga ik niets mee doen. ’Ik vind dat niet zo’n probleem. Ook ik wijs mensen af als ik ze niet zie zitten. Dat is in de homoscene ook gebruikelijk. Je maakt een afspraak en je denkt: ‘Dit wordt wel wat’ of ‘Een volgende keer beter’.”

Back To Top