Skip to content

Ik verlies vaak wat druppeltjes urine. Daar schaam ik me voor als ik seks wil. Is daar wat aan te doen?

Ongewild urineverlies of het verlies van ontlasting is zeer vervelend en is gênant als je seks hebt. Urineverlies tijdens het vrijen is vaak het gevolg van volledige ontspanning, bijvoorbeeld tijdens of na een orgasme. Deze ontspanning is normaal. In een gezond functionerende bekkenbodem is er voldoende tegendruk van het interne weefsel en van de bekkenbodem zelf om dit verlies tegen te gaan. Bij een spastische bekkenbodem kun je je voorstellen dat deze net te laat reageert als urineverlies dreigt.

Je moet misschien wel een drempel over om het hier met je partner over te hebben. Maar hoe gemakkelijker je hierover spreekt – het is nou eenmaal zo, des te makkelijker is het om het er samen over te hebben. Het is goed om rekening te houden met incontinentie voordat je seks wilt hebben. Denk aan de volgende tips:

  • Drink niets waardoor je sneller moet plassen, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken of jus d’orange.
  • Eet geen asperges (dan krijg je geen scherpe urinegeur) en eet geen rode bietjes (zo krijg je geen rode urine).
  • Gebruik je plastabletten, dan weet je meestal wel hoe lang na het innemen van de tablet de urineproductie het hoogst of laagst is.
  • Plas van tevoren goed uit.
  • Leg als het nodig is een matje onder je en laat de urine gaan. Daarna maak je alles schoon en kijk je of je het vrijen weer kunt oppakken. Er is voor vrouwen een vaginaal plugje in de handel. Deze zogenoemde foam tampon duwt de plasbuis dicht, waardoor er geen urine kan ontsnappen. Let er wel op dat het bij het gebruik hiervan om seks zonder penetratie gaat.
  • Mannen met licht urineverlies kunnen de plasbuis vanaf het perineum leeg masseren en een stevig condoom gebruiken bij seksueel contact.
  • Een cockring die om de basis van een stijve penis wordt aangebracht kan een alternatief zijn om de plasbuis dicht te houden
  • Je kunt ook vrijen onder de douche, in bad of buiten. Dan is het minder vervelend als je last krijgt van urineverlies.
  • Voor fecale incontinentie kun je denken aan anaalpluggen. Ga voor het vrijen eerst even naar het toilet.
  • Of misschien doe je toch liever een luier aan als je ongelukjes verwacht?

Voor sommige mensen met lichte incontinentie is training met een wiebelkussen een oplossing. Het wiebelkussen is een leuk hulpmiddel voor therapie, maar moet wel goed ingezet worden. Met behulp van een kussen kun je je beter bewust worden van het aanspannen en ontspannen van je bekkenbodemspieren. Als je het kussen gebruikt moet je wel weten waarvoor en waarom. Zomaar erop gaan zitten kan namelijk het tegenovergestelde effect hebben. De spanning kan dan in je bekkenbodem schieten en dat werkt averechts. Heb je al ervaring met een wiebelkussen en vind je het erg ontspannend, dan kan het geen kwaad. Bewustwording van wat er met je bekkenbodem gebeurt blijft het belangrijkste.

Back To Top