Soms kan ik door antidepressiva niet opgewonden raken of moeilijk klaarkomen. Hoe los ik dat op?

Om opgewonden te raken kun je een erectiepil gebruiken (onder andere Viagra®) een uur tot een half uur voor je wilt vrijen. Hiermee wordt de doorbloeding van het zwellichaam vergroot. Zowel mannen als vrouwen kunnen het voor meer opwinding gebruiken. Ook kan het helpen je antidepressivum een dag over te slaan of de dosis te verminderen. Meestal moet je overstappen op een ander antidepressivum, dat minder seksuele bijwerkingen geeft. Bijvoorbeeld Remeron®, (mirtazapine) of Wellbutrin® (bupropion). Bespreek dit met een arts. Moeilijk klaarkomen is een bekend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Hiervoor gelden dezelfde tips.

Ik kom snel klaar, komt dit door mijn CP?

Maak je niet ongerust: snel(ler) klaarkomen staat helemaal los van je CP. Er is geen enkele aanwijzing dat de aansturing van de hersenen snel klaarkomen veroorzaakt. Wel kan het zo zijn dat je je onhandig of gespannen voelt of dat je een negatief zelfbeeld hebt, waardoor je niet zo ontspannen bent tijdens seksueel contact. We weten dat mannen die zich onzeker voelen over of geslachtsgemeenschap wel of niet goed zal gaan gaat, snel(ler) klaarkomen als angstreactie. Dat is een indirect gevolg van je CP en hoe je daarmee omgaat, niet het gevolg van de aandoening zelf. Het is niet somatisch. Je kunt dus leren om de zaadlozingsreflex uit te stellen, je ontspannen te voelen en langzamerhand toe te werken naar het hoogtepunt. Dat kun je leren en is niet anders dan bij mannen zonder CP.

Snel klaarkomen kan ook met je ideeën over klaarkomen te maken hebben. Bovendien kun je je afvragen wat “snel” is. Bedpartners denken vaak dat een man penetratie gemakkelijk vijftien tot twintig minuten vol kan houden maar dit is vrij lang. Drie tot vijf minuten is normaal.

Soms kom je snel klaar door een ziekte, zoals prostatitis – een ontsteking van de prostaatklier. In een enkel geval kan het voorkomen dat er te weinig serotonine in je hersenen aanwezig is. Serotonine is nodig om je hersencellen goed met elkaar te laten communiceren.

Sommige mannen en vrouwen met CP zijn gevoeliger dan anderen en zullen dus ook eerder opgewonden raken en tot een seksuele ontlading komen, zowel bij masturbatie als bij geslachtsgemeenschap. Als je van jezelf weet dat je huid en je geslachtsorganen extra gevoelig zijn, vertel het dan aan je partner, zodat die daar rekening mee kan houden.

“Ik krijg steeds moeilijker een orgasme. Dat komt omdat ik mezelf een bepaalde druk opleg en ‘moet’ klaarkomen, waardoor het juist niet lukt. Ik weet niet of het door mijn CP komt. Ik heb dat namelijk niet altijd gehad, het is er langzaamaan ingeslopen. Ik kan wel gemakkelijk opgewonden raken en een erectie krijgen. Dat is geen probleem.”

Na de eerste trilling knijpen mijn benen samen door spasticiteit en is mijn vagina onbereikbaar. Is daar wat aan te doen?

Dat is een groot probleem, waar geen afdoende antwoord op is. Het komt vaker voor dat vrouwen met CP dit probleem ervaren. Het is een soort trigger die bij mensen met CP op allerlei manieren kan voorkomen waardoor mensen “op slot” komen te zitten. Het is niet op te lossen of te voorkomen, maar het helpt soms om kussens te gebruiken en daarmee het sluiten van de benen tegen te gaan. Toch zal ook een dergelijk hulpmiddel geen oplossing bieden. De impuls is te sterk en als je op dat moment toch tegen je spasme strijdt, wordt het pijnlijk. Tenzij je de ervaring hebt dat dat helpt. Zolang je jouw clitoris nog kunt aanraken of nog een hand tussen je benen kunt leggen, is het misschien nog mogelijk, maar de kans is groot dat je te veel wordt afgeleid. Het kan dan pijnlijk of te gevoelig worden. Soms kunnen medicijnen tegen spasmes helpen.

In plaats van te voldoen aan de norm, kun je ook kijken wat mogelijk is en je creativiteit aanboren. Het is niet zo dat als je je benen niet kunt spreiden je geen seks of geslachtsgemeenschap kunt hebben. Het kan ook in andere houdingen.

Hoe kun je een dieper orgasme krijgen?

Er bestaan verschillende manieren en hulpmiddelen om een dieper orgasme te krijgen, zonder dat je vingers er aan te pas komen. Er zijn verschillende soorten vibratoren. Het is ook mogelijk dat je nog niet de juiste partner hebt gevonden die bij jouw specifieke “gebruiksaanwijzingen” past. Er zijn verschillende websites die informatie geven over (het gebruik een aanschaf van) seksuele hulpmiddelen. Zie het hoofdstuk Seksuele hulpmiddelen.

Hoe kom je klaar als je spastisch bent?

Net zoals alle andere mensen. Het kan wel zo zijn dat je verstijft als je een orgasme krijgt. Het is mogelijk dat je al verstijft omdat je vooraf bang bent voor verstijving. Creëer de juiste sfeer, heb vertrouwen in je lichaam en de ander. Door goede ademhaling kun je al veel spanning wegnemen. Mochten er psychische redenen aan ten grondslag liggen, dan kan een psycholoog hulp bieden door er rustig over te praten. Als ik klaarkom verstijf ik, schiet ik in een kramp en heb ik pijn, wat kan ik daaraan doen? Neem een spierverslapper. Die hebben niet direct een werking op het verstijven tijdens een orgasme, maar je bent dan wel wat meer ontspannen. Soms word je er duf van, maar soms juist meer opgewonden, omdat je makkelijker kunt strelen, de ander makkelijk vast kunt pakken, prettiger ligt of tot meer houdingen in staat bent die je anders niet doet. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijker je benen spreiden en op andere plekken aangeraakt worden. Let wel op dat orale Baclofen vervelende psychotrope reacties kan veroorzaken (psychotroop: invloed hebbend op de psyche; veranderingen teweegbrengend in de geest, de geestelijke vermogens of geestelijke functies). Iets wat bekend is bij de verslavingszorg, maar minder bij de revalidatie.

Gewicht helpt ook; als de ander bovenop je ligt, beweeg je minder en verstijf je ook minder. Je maakt minder onverwachte bewegingen. Het kan je “dwingen” om meer te ontspannen. Bij masturbatie kun je een kussen op jezelf leggen of zorgen dat je iets vasthoudt wat zacht is, zoals een knuffel.