Skip to content

Ik heb één goede handfunctie, dus zelfbevrediging is lastig(er). Zijn hier hulpmiddelen voor? Zo ja, waar kan ik die vinden?

Er bestaan verschillende hulpmiddelen voor masturbatie. Ook hulpmiddelen die je op afstand kunt bedienen. Op internet zijn diverse sites met een overzicht van hulpmiddelen. Zie ook het overzicht van internetlinks achter in dit boek. Natuurlijk kun je ook eens bij een sekswinkel bij jou in de buurt gaan kijken en je laten voorlichten.

Zie ook het hoofdstuk “Hulpmiddelen”.

Zijn er hulpmiddelen om mijn benen te spreiden zodat masturbatie gemakkelijker wordt?

Je kunt werken met een kussen dat je tussen je benen legt.

Als je als vrouw je benen niet kunt spreiden kun je ook van de nood een deugd maken en de man tussen je benen laten wrijven. Als je wel je benen kunt optrekken, kan een man je vagina ook van achteren stimuleren of penetreren. Zoek dus naar andere posities, zodat je lijf meer ontspannen blijft. Het is misschien handiger om toe te geven aan je spasticiteit, in plaats van er tegenin te werken, omdat dat de kans op spasticiteit vergroot.

Ik ben zo bang voor spasmes in mijn kaak/mond als ik tongzoen of pijp. Is die angst terecht?

Het schrikbeeld van veel mensen met CP die spasmes in hun kaak hebben is dat ze tijdens het tongzoenen of pijpen iemand of zichzelf zullen bijten met alle gevolgen van dien. Toch blijkt dat het in de praktijk heel erg meevalt en dat het eigenlijk zo goed als nooit voorkomt. Veel is gelegen of je kunt ontspannen, er niet mee bezig bent, er geen angst voor hebt en jezelf niet gek maakt. Onzekerheid brengt spanning en spanning brengt spasme. Hoe meer je gewoon lekker geniet van wat er gebeurt en hoe meer ontspannen je bent, hoe prettiger het voor jullie beiden is.

Spasme in je kaak komt vooral voor in de vorm van sperren van de mond. Je mond gaat dus open terwijl dat helemaal niet je bedoeling is. Niet handig als je iemand wilt zoenen! Spasme of sperren is verhoging van de spierspanning en hangt vaak samen met tonusverhoging in het hele lijf. Wat kun je eraan doen? Probeer een houding die van zichzelf al buigend is, zoals zitten of liggen. Je knieën zijn gebogen, je heupen ook, je schouders en je hoofd iets naar voren. Buiging of “flexie” geeft ronding en vaak ontspanning. Probeer strekking van het hele lijf te voorkomen. Staande zoenen met het hoofd naar achteren geeft meer kans op strekking en spasme en kun je beter niet doen.

Hoe tongzoen ik als ik spanning krijg in mijn kaak?

Spanning in je kaak of hele gezicht is natuurlijk lastig als je wilt tongzoenen. Het kan je onzeker maken. Je kunt je ook naar een logopedist of kaakfysiotherapeut laten doorverwijzen. Hij of zij kan met ontspanningsoefeningen de spanning in je gezicht of kaak rustiger krijgen. Ook mimetherapie (een vorm van logopedie) kan ontspanning geven.

  • Op het moment dat je tongzoent en je voelt spanning in de kaak aankomen, neem dan een pauze en let eerst weer op je hele houding. Ga zitten, kijk niet omhoog, probeer te relaxen. Ga niet bewust nadenken, want vaak wordt het dan nog moeilijker.
  • Als je spanning voelt komen, steek dan je tong niet te ver uit. Je tong uitsteken is namelijk een strekbeweging en die wil je juist voorkomen. Probeer voor jezelf uit wanneer het spasme optreedt, hoe wijd je je mond kunt openen, hoe ver je je tong kunt uitsteken, hoe snel je je tong kunt bewegen. Probeer zelf controle te krijgen over je mond en tong door dit te oefenen. Dit kun je prima thuis voor de spiegel doen. Zet een wekkertje of stopwatch en laat deze om een x-aantal seconden afgaan. Iedere keer als het zoemertje afgaat probeer je je mond vrijwillig te sluiten en vijf tellen dicht te houden. Als je dit een paar keer hebt gedaan, oefen dan ook om je mond bewust te openen en om je tong bewust uit te steken op momenten dat het zoemertje gaat.
  • Als je merkt dat het moeilijker is om te tongzoenen met je tong naar buiten, begin dan met tongzoenen waarbij de ander de tong gebruikt en jij je tong rustig in de mond houdt en daar de zoen beantwoordt. Pauzeer tussendoor, wissel af met zoenen met gesloten mond of met knuffelen.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik de ander bijt tijdens het tongzoenen?

Een bijtreflex komt vaak voor bij spasticiteit en is voor beide partijen erg vervelend! Het is een reflex die moeilijk te onderdrukken is. Het beste is om het probleem vooraf te bespreken. Weet je dat je snel een bijtreactie krijgt? Bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, bij het gebruik van een lepel of bij de tandarts? Dan is tongzoenen misschien niet zo’n goed idee en levert het te veel spanning op. Wat wel kan is lipzoenen of een andere manier je lust of intimiteit uiten.

Wat kan ik tegen kwijlen doen als ik wil (tong-)zoenen?

Als je kwijlt, slik je te weinig omdat je het slikken niet geautomatiseerd hebt of omdat je dit moeilijk kunt aansturen. Soms heb je een slechte mondmotoriek en kun je zelf geen sturing krijgen over je slikmechanisme. Je zou met de arts kunnen bespreken of je het kwijlen kunt verminderen of verhelpen met medicatie of een operatie. Daar zijn een paar centra voor in Nederland.

Heb je zelf nog enigszins sturing over je mondmotoriek, en met name over je slikbeweging, zorg dan dat je eerst drie keer bewust slikt (denk eraan: dat is slurpen en slikken) voordat je gaat zoenen. Als dat niet lukt, neem dan eerst een slok water en slik die bewust weg. Veeg je mond af en kus niet te lang, anders komt er weer nieuw speeksel dat weggeslikt moet worden. Bedenk dat wij één tot anderhalve liter speeksel per dag afzetten dus vaker slikken moet dan ook echt vaker zijn!

Misschien heb je nog nooit gerichte logopedische therapie gehad om te kijken of je zelf meer invloed kunt uitoefenen op het kwijlen. Ga dan op zoek naar een logopedist die je kan helpen met bewustwording van speeksel in en om de mond, met zelfmanagement en gedrag en het verhogen van je slikfrequentie. En wat altijd geldt: bespreek het met je partner. Help elkaar eraan te herinneren om eerst te slikken of te vegen.

Ik heb maar één hand om mijn lichaam te betasten, terwijl ik het juist zo fijn vind om het op verschillende plekken tegelijkertijd te voelen? Zijn er tips?

Je kunt met heel veel lichaamsdelen strelen! Je kunt met je lippen zachtjes of juist stevig strelen of zoenen, je kunt je voeten of knieën gebruiken, met je wang je schouder aanraken. Als je een hulpmiddel gebruikt met afstandsbediening (zie hoofdstuk “Hulpmiddelen”) heb je je hand vrij om op andere plaatsen jezelf te betasten.

Als je met een ander vrijt, heb je nog veel meer lichaamsdelen in de aanbieding! Je kunt met je hele lijf lekker voelen of juist met je borsten of je buik of je billen of….Veel mogelijkheden om te ontdekken wat jij en je partner lekker vinden.

Welke standjes kan ik wel of niet?

Er is eigenlijk maar één antwoord op deze vraag mogelijk: probeer het uit!

Experimenteer, ga de zoektocht aan. Je hoeft heus geen slangenmens te zijn om leuke seks of fijne geslachtsgemeenschap te hebben. Hoe de manier waarop je penetreert of gepenetreerd wordt voelt, verschilt van standje tot standje: jij onder of boven, van voren of achteren, staand, liggend, zittend, hangend, hurkend, op je knieën of welke andere positie dan ook. Onderzoek, maak er een (liefdes)spel van; ga de uitdaging aan om je partner en jezelf te verwennen en wees niet bang om uit te proberen en daar ook plezier aan te beleven. Je merkt snel genoeg of iets bij je/jullie past.

Hoe kan ik nou gelijkwaardige seks hebben als ik minder kan dan mijn partner?

Tijdens seks let je op de ander wil en wat jezelf wilt en kunt. Het is geen wedstrijd. Je merkt snel genoeg wat mogelijk is of fijn en hoe je dit samen kunt beleven. Wil je de ander zoenen, strelen of likken? Welke creatieve manier je ook maar toelaat op plekken waar je niet bij kunt, vertel dat die ander gewoon! Het kan voor allebei heel opwindend zijn als je benoemt wat je graag zou willen doen. Bijvoorbeeld: “Het lijkt me heerlijk om je oor te zoenen, aan je tepels te sabbelen en dan met mijn tong je navel op te zoeken…” Aan de andere kant kan het even opwindend zijn om te vertellen wat je graag zou willen dat de ander bij jou doet. Bijvoorbeeld: “Ik vind het heel opwindend als je met je tong over mijn rug gaat, wil je dat nog een keer doen?”Nodig uit, deel, wees open. Als je allebei je creativiteit gebruikt, zijn de mogelijkheden talloos en ontdek je misschien wel manieren waar je eerder nog nooit over nagedacht zou hebben. Of ervaar je plekjes bij jezelf en bij de ander waarvan je nooit gedacht zou hebben dat die zo gevoelig konden zijn…

“Ik zou meer gelijkwaardigheid willen. Soms compenseer ik dat met orale seks. Die ander zit en ik zit er op mijn knieën voor. Of we doen standje 69 – dan lig ik op mijn buik of mijn zij. Het werkt goed als ik op mijn knieën zit met mijn benen wijd, maar dan ben ik ook weer passief. Dan is de ander de harde werker.”

“Hoe kom ik uit mijn rolstoel – of heb ik de minste last van mijn rolstoel – met zoenen en vrijen?”

Heb je een blad voor je als je in de rolstoel zit? Doe dat dan maar alvast weg. Het geeft jou en je partner een stuk meer ruimte om dichter bij elkaar te zijn en om elkaar te kunnen voelen en te strelen. Als je in de rolstoel zit, kun je een spel maken van het uitkleden en het kan opwindend zijn om (ten dele) uitgekleed te worden, de ander uit te kleden.

Moet je gebruik maken van een tillift, dan kun je nog steeds de erotische sfeer behouden, ook al moet je misschien praktische aanwijzingen geven. Je kunt ook zorgen dat je al in bed gelegd wordt voordat je partner arriveert. Als je licht genoeg bent – en je partner sterk genoeg om je te dragen – dan kun je ook uit de stoel getild worden en op de grond, bank of bed gelegd worden. Ook in een rolstoel zijn er verschillende standjes mogelijk.

“Ik vraag altijd of er iemand op mijn schoot wil zitten, als ik in mijn rolstoel zit. Werkt heel goed in de kroeg! Als er gewicht op mijn schoot is, heb ik minder last van spasme, omdat ik immers minder kan bewegen. Ik kan ook de zijpanelen van mijn rolstoel weghalen, dan heb ik meer ruimte om te strelen. Ik vind dat niet altijd even prettig, maar je moet er ook wel wat voor over hebben. Je moet keuzes maken en afwegen wat belangrijk is. Hoe erg vind ik het als ik morgen last heb van mijn rug als ik nu het zijpaneel weghaal.”

Hoe kan ik als meisje het beste seks hebben met een jongen aangezien ik staand niet kan ontspannen, ook niet als ik mijn benen omhoog moet houden?

Gebruik jezelf als vertrekpunt en niet de “norm” of het beeld wat algemeen geldend is. Laat dat beeld los en kijk hoe jij in elkaar zit. Wat kun jij wel met jouw lijf? Welke mogelijkheden heb je met de beperkingen die je lijf je misschien oplegt?

Er zijn tal van mogelijke posities en standjes waarin je seks kunt hebben met iemand. Zittend, liggend, op je knieën, op je rug, op je buik, naast elkaar, op elkaar, tegen elkaar aan, lepeltje-lepeltje, gedragen worden door de ander enzovoorts. Wat vind je fijn? Hoe en waar wil je graag gestreeld o aangeraakt worden? (Hoe) vind je het prettig om te (tong)zoenen? Wat wil je ontdekken, hoe wil je ontdekt worden? Er is niet één juiste manier om seks of geslachtsgemeenschap te hebben; alle manieren waarop je op een fijne manier seks kunt ervaren zijn goed.

Ik kan alleen met veel moeite mijn hoofd draaien, mijn benen bewegen of mijn armen strekken en buigen. Ik heb nauwelijks controle over mijn handen. Hoe ervaar ik het gemakkelijkst de intieme momenten, als ik mijn lichaam niet goed kan bewegen?

Als je iemand steeds meer kunt vertrouwen dan groei je gemakkelijker in intieme momenten. Ook met zoenen weet je hoe het moet. Met strelen kun je proberen om je hand op het lichaam van je partner te leggen en met je vingers te bewegen. Je kunt ook aangeven aan je partner hoe jij het prettig vindt of vragen om tegen bepaalde lichaamsdelen van je aan te komen liggen.

“Als ik ‘moet’ strelen wordt het lastig, want ik moet me daar echt op concentreren. Dat is inspanning, zoals alles. Ik moet over alles nadenken, ook tijdens seks. Als ik passief kan zijn, dan kan ik wel gemakkelijker ontspannen.”

Kan ik vrijen na verschillende (rug)operatie(s)?

Jazeker. Je kunt vrijen na de herstelperiode die staat voor een operatie. Misschien moet je nog even wennen en kijken wat er mogelijk is. Bepaalde standjes zullen wat lastiger zijn om te doen, maar het kan geen kwaad. Er kan niets stuk gaan.

  • Als je niet op je rug kunt liggen, probeer dan op je buik of op je zij te liggen.
  • Als je op je zij of buik ligt, dan kan het zijn dat je minder last hebt van spasmes, waardoor het makkelijker is om bij je binnen te komen (met jouw of zijn vingers, penis of seksueel hulpmiddel). Ook glijmiddel kan het penetreren wat makkelijker maken, maar als een vrouw opgewonden is wordt haar vagina meestal vochtig. Probeer samen uit wat voor jou/jullie het fijnst is en het beste werkt.
  • Het is mogelijk dat het bij je vagina pijn doet als je je benen niet kunt spreiden. Dat is heel vervelend. Maar ook dat moet je ervaren en je moet niet in paniek raken als dat gebeurt, maar het is wel belangrijk om het erover te hebben met de ander! Pijn bij het vrijen betekent dat geslachtsgemeenschap op dit moment niet gaat en dat je dus samen een andere manier van vrijen moet zoeken.
  • Orale seks is misschien een alternatief als geslachtsgemeenschap of elkaar met de hand bevredigen niet gaat.

“Ik heb de neiging om passief te zijn en de ander het werk te laten doen. Dat is voor mijn partner niet altijd fijn. Ik probeer dat te compenseren met orale seks. Ik vind het niet altijd fijn dat de ander harder moet werken dan ik.”

  • Vind jezelf geen kluns als je iets niet kunt tijdens intiem contact. Probeer om op zo’n moment juist te ontspannen. Even een time-out, even wat anders doen. Je kunt thee of wijn drinken om te ontspannen of paracetamol slikken, zodat het beter gaat. Dat helpt ook tegen de pijn in de benen.

“Erkennen dat je meer oefening nodig hebt om seks goed te laten verlopen; dat geldt volgens mij ook als je geen CP hebt. Het is ook goed om te weten wat je wel of niet kunt of wilt. Als je wel op iemand kunt zitten maar niet kunt wippen, omdat je daar de kracht niet voor hebt, dan moet je een andere manier zoeken waarop je wel geslachtsgemeenschap kunt hebben.”

  • Als je echt van seks kunt genieten heb je ook geen last van pijn of spasmes. Het zit je in elk geval niet in de weg en je kunt het hanteren. Vaak is na het vrijen de pijn of het spasme een stuk minder. Dat is een prettig gevolg van seks!

“Als ik klaargekomen ben, ben ik supermoe en ontspannen. Dan heb ik geen spasme of pijn in mijn benen, terwijl ik normaal gesproken altijd pijn heb. Misschien ben ik wel supermoe, omdat ik zo ontspannen ben. Of omdat ik tijdens seks hard moet werken en topsport bedrijf.”

Back To Top