Aandacht voor gedrag en emoties bij CP
Bij de behandeling van je kind ligt de nadruk op het fysieke deel, de houding en het bewegen. Gedrag en emotionele beleving komen pas later, soms zelfs helemaal niet aan bod. Onterecht en heel jammer. Bij een hersenbeschadiging kunnen namelijk ook gebieden van emotionele functies aangetast zijn. Ook aspecten als het zelfbeeld hebben een grote invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind met CP.
In de praktijk en uit onderzoek blijkt dat kinderen met CP vaker last hebben van sociaal-emotionele problemen. Misschien herken je het wel bij je eigen kind.
In deze rubriek gaan we in op de verschillende aspecten van de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind met CP, de ontwikkelingsfasen, de opvoeding, zelfbeeld en doorzettingsvermogen en ondersteuning bij de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Boek Gedrag en emotie
CP Nederland heeft het boek Gedrag en emotie bij kinderen met cerebrale parese. Het is geschreven voor ouders van een kind met CP, leerkrachten van kinderen met CP, artsen en andere hulpverleners die regelmatig kinderen met CP behandelen.
De herziene uitgave is vanaf september 2021 beschikbaar, en nu al te bestellen.
Doeboek – speciaal voor de kinderen
Cerebrale parese, wat is dat precies? Welke vormen van spasticiteit zijn er? Waarom heb ik CP?
Speciaal voor kinderen met cerebrale parese van 9 jaar en ouder is een doeboek geschreven: Mijn CP paspoort. Een doeboek voor kinderen met cerebrale parese. Duidelijke tekeningen leggen uit wat cerebrale parese inhoudt. Met vragen en puzzeltjes ontdekt het kind zelf waar hij goed in is en wat hij moeilijk vindt. Met foto’s, plaatjes, tekeningen en stickers maakt je kind er zijn eigen boek van.
Website CP en Gedrag
Het opvoeden van een kind met cerebrale parese is niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend. Kinderen kunnen heftig reageren, zijn soms snel overprikkeld of reageren langzamer.
Ouders zitten vaak met veel vragen hoe ze omgaan met het gedrag en de emoties van hun kind. De website CP & Gedrag geeft ouders info en tips. In een mini-college legt prof. dr. Erik Scherder uit wat hersenen, CP en gedrag met elkaar te maken hebben. Verder vertellen ouders in een aantal filmpjes waar zij tegenaan lopen in de opvoeding van hun kind met CP.
De website geeft korte basisinformatie over CP en gedrag en verdiepende achtergrondinformatie als je meer wilt lezen. Ouders kunnen de informatie die van toepassing is op hun kind opslaan in een persoonlijk profiel. Daarnaast krijgen ouders tips en actiepunten die zij kunnen bewaren in een actielijst waarmee zij later aan de slag kunnen. De website bevat drie thema’s: CP & gedrag, Emoties & Omgeving, Leren & Begrijpen.