We ondergaan allemaal een normale veroudering. We worden allemaal wat strammer; we zien wat minder, het horen wordt wat minder; we herstellen minder snel en we raken sneller vermoeid. Dat hebben we allemaal, voor mensen met CP is dat niet anders. In onze westerse maatschappij krijgen veel mensen ouderdomsziekten, denk aan hart- en vaatziekten of suikerziekte. Ook zijn er specifieke klachten die voortkomen uit de lichamelijke beperking die je hebt. Rond je 35e komen de eerste tekenen van ouder worden. Dat is bij iedereen zo, maar als je CP hebt merk je dat eerder.
Gaandeweg veranderen er dingen, dat merkt iedereen die ouder wordt. Het is goed om te beseffen dat de hersenbeschadiging niet verandert, die wordt niet erger. De levensverwachting is normaal. Je kunt, als het je gegeven is, wel 100 jaar worden met CP. Toch krijgen mensen klachten. Hoe kan dat dan? De normale veroudering gaat natuurlijk een rol spelen. Zoals iedereen word ook jij net wat sneller moe. Als je een sprintje zou trekken of als je een stukje gaat lopen. De spierkracht wordt heel geleidelijk aan wat minder. Soepel bewegen wordt steeds net ietsje minder. Je balans wordt iets minder. Ook kan het zijn dat je gezichtsvermogen of je gehoor achteruitgaat. Dat zijn normale verouderingsprocessen. De ene klacht treedt sneller op dan de ander, vanaf de leeftijd van 40-45 jaar gaat iedereen de veroudering merken.
Mensen met CP hebben minder reserve. Zij doen immers iedere dag topsport! Mensen met CP zijn iedere dag meer bezig met lopen, bewegen, rolstoel rijden, werken dan “gezonde” mensen. Ze moeten er relatief veel energie in steken om dat vol te kunnen blijven houden. Mensen met CP gebruiken hun reservecapaciteit al en hebben dus minder energie over.
Dat kan leiden tot bijvoorbeeld toename van pijnklachten. Mensen met CP hebben al bepaalde kwetsbaarheden om pijn te krijgen. Bijvoorbeeld rug- of heupklachten, slijtage van gewrichten of overbelastingklachten zoals peesontstekingen. Die pijnklachten kunnen, als je balans en spierkracht wat minder worden, sneller toenemen. Vermoeidheid komt veel voor en kan geleidelijk aan erger worden.
Boekje Ouder worden met CP
CP Nederland maakte het boekje Ouder worden met CP. Hierin vind je een schat aan informatie en tips over ouder worden met cerebrale parese, geïllustreerd met ervaringen van volwassenen met CP.
Ouder worden met CP is een weerslag van alle bijeenkomsten die CP Nederland organiseerde in het kader van het project CP-Dichtbij in 2018/2019 om volwassenen met CP te informeren over ouder worden met deze aandoening. De positieve verhalen en ervaringen inspireerden de ruim 100 volwassenen met CP die bij deze bijeenkomsten aanwezig waren.
Ouder worden met CP is gratis (m.u.v. de verzendkosten) te bestellen in de webshop
Deze uitgave kwam tot stand met subsidie van
Essay Want dit is mijn eigenwijs lichaam. Over een levensweg met een niet-regulier lijf
Ter ere van haar 60e verjaardag schreef Yvette den Brok – Rouwendal het essay ‘Want dit is mijn eigenwijs lichaam. Over een levensweg met een niet-regulier lijf’. Zij beschrijft haar leven en laat zien welke sociaal maatschappelijke gevolgen het leven met een niet-regulier lichaam kan hebben. Marcel Wentink, bestuurslid CP Nederland, las haar boekje met veel plezier en herkening.