Skip to content

Hoe kunnen we het gemakkelijkste knuffelen als we allebei in een rolstoel zitten?

Wees creatief, onderzoek wat voor beiden een gemakkelijke houding is.

En maak het bespreekbaar: samen, maar ook eventueel met zorgverleners als je niet zelf in en uit je rolstoel of bed kunt komen.

We hebben allebei CP en hulp nodig bij het uitkleden. Bovendien moeten we samen op bed gelegd worden. Hoe kunnen we ondanks onze beperkingen toch een volgende stap zetten in vrijen?

Dit vraagt planning. Het wordt daardoor wel wat minder spontaan, maar hoeft niet minder leuk of spannend te worden. Probeer dit juist spannend te maken, probeer je partner te prikkelen. Het is een misverstand dat seks altijd spontaan gebeurt of dient te gebeuren. Afspraakjes kunnen ook heel verleidelijk werken. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken: “Morgenmiddag om 15.00 uur zal ik op bed op je liggen wachten…” Dat geeft je de mogelijkheid om het een en ander te regelen voor die tijd en ben je al voor een groot deel van het gedoe af.

Durf ook hulp te vragen, betrek je zorgverlener(s) hierbij. Spreek met hem/haar af wat je wilt. Hoe wil je op bed gelegd worden, hoe lang wil je niet gestoord worden? Bespreek ook wat je daarna wilt, bijvoorbeeld douchen of aangekleed worden. Door afspraken vooraf wordt het vrijen zelf meer ontspannen.

Hoe kunnen we met onze spasticiteit vrijen zonder dat het een worstelpartij wordt? Hoe wordt het ontspannen en fijn?

Bespreek samen wat wel en niet kan en probeer uit. Geef goed je wensen en grenzen aan en respecteer de wensen en grenzen van de ander. Dat wil overigens niet zeggen dat je aan alle wensen moet voldoen. Wat wil jij? Wat wil je partner? Geef elkaar de kans. Zorg voor een ontspannen situatie en laat de vaste beelden van hoe seks hoort helemaal los. Er bestaat namelijk geen goede of foute manier. Seks kan nooit fout gaan – als er wederzijdse instemming is – want je bent er allebei bij. Je kunt wel teleurgesteld raken als verwachtingen niet (helemaal) uitkomen. Dat is met alles in het leven. Ook een film kan tegenvallen of samen uit eten gaan. Volgende keer beter. Probeer het met humor te combineren, zonder dat het nou per se hilarisch moet worden.

Back To Top