Skip to content

Als je CP hebt is er soms moed voor nodig om je weg te vinden in seks. Je hebt immers seks met je lichaam, dus kom je jezelf en hoe jij omgaat met je lijf (weer) tegen. De eerste keer zoenen, strelen, vrijen, geslachtsgemeenschap.

Heerlijk om over te dromen…

Spannend om te bedenken hoe dat kan met jouw beperkingen… Hoe zal dat voor de ander zijn…?

Veel vragen, een gebrek aan specifieke kennis of beperkte informatie zorgen er misschien voor dat je terughoudend bent om stappen te zetten. De drempel om met iemand een seksuele relatie aan te gaan kan best hoog zijn. Weet je niet zo goed naar wie je met je vragen toe moet of hoe je een gesprek hierover moet beginnen? Of wanneer? Wees gerust: veel ouders en de meeste docenten, therapeuten en artsen durven eigenlijk ook niet of nauwelijks over het onderwerp te spreken. Het is dus handig zijn als je zelf de antwoorden op je vragen kunt vinden.

Daarom zijn we op zoek gegaan naar vragen en antwoorden. Binnen korte tijd hadden we meer dan 100 vragen over seksualiteit verzameld van mensen met CP! Vervolgens zijn we op pad gegaan om de antwoorden te vinden. Hiervoor hebben we gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen (jongvolwassenen met CP) en professionals. En dit is het resultaat!

Dit boekje laat goed zien dat je ook met het hebben van een aandoening seksueel gezond kunt zijn.

We hopen dat het je helpt om op onderzoek uit te gaan dat je met jouw lijf je weg vindt in seks. En dat je vooral op jouw manier kunt genieten van vrijen.

Over de auteurs

Dr. Diana Wiegerink is klinisch psycholoog, kinder- en jeugdspecialist. Ze heeft ruim 20 jaar in de kinderrevalidatie gewerkt en werkt nu in een algemeen ziekenhuis. Uit haar promotieonderzoek Romantic relationships and sexual experiences of adolescents and young adults with cerebral palsy kwam naar voren dat jongeren met CP veel vragen hebben over seks en CP, maar dat bijna niemand (jongeren, ouders, professionals) dit bespreekt. Dat was de aanleiding om samen op zoek te gaan naar de vragen en de antwoorden, zodat jongeren met CP zelf over de antwoorden beschikken en hiervoor niet afhankelijk zijn van anderen.

Johannes Verheijden werkte tot 2020 als beleidscoördinator bij CP Nederland. Cerebrale parese heeft zijn speciale aandacht. “Seksualiteit is een belangrijk onderwerp in ieders leven en van grote invloed op het zelfbeeld van mensen. Het is hoog tijd dat het taboe, wat seksualiteit bij mensen met een beperking nog altijd is, wordt doorbroken. Zowel bij professionals als bij jongeren, volwassenen én bij ouders. Hierbij dan ook de hoop uitgesproken dat dit boekje daaraan een bijdrage levert.”

Back To Top