Skip to content

A. Omgaan met verzorgers/hulpverleners

Hoe kan ik het beste reageren als ik tijdens de verzorging een erectie krijg?

Dat kan een ongemakkelijke situatie zijn. Ook voor verzorgers. Als je een erectie krijgt tijdens de verzorging, probeer er dan gemakkelijk op te reageren. Je kunt er misschien een (van tevoren bedacht) grapje over maken, bijvoorbeeld: “Wat gebeurt daar nou? Dat is de verrassing van de dag.”

Benoem het in elk geval even als je jezelf er ongemakkelijk voelt erbij.

Als je eigenlijk iets meer wil met die verzorg(st)er

Flirten, versieren of daten doe je niet terwijl iemand je aan het verzorgen is, want dat geeft verwarrende rollen. Probeer met oogcontact of complimentjes te achterhalen hoe iemand reageert. Net zoals je dat bij een ander zou doen.

Bedenk wat het gevolg kan zijn voor de zorg taken als je verzorg(st)er je afwijst. Wil je dan nog door hem of haar verzorgd worden? Is er iemand die het over kan nemen? Probeer dat te bespreken.

Wat is de beste manier om hulpverleners duidelijk te maken dat ik privacy wil zonder te veel van mezelf bloot te geven? Ik heb incontinentiemateriaal om en als ik wil masturberen, kan ik er niet bij als dat nog aan is.

Het feit dat je wilt masturberen is heel normaal. Kom voor jezelf op en kijk hoe je dit kunt bespreken en voor elkaar kunt krijgen.

Kies met wie je het erover wil hebben. Heb het er eens over met je zorgverlener. Je kunt overleggen hoe je verzorger / de organisatie daarover denkt. Ook voor verzorgers kan het wennen zijn en zal het eventueel in een team besproken moeten worden, maar iedereen is het er wel over eens dat het een normale behoefte is.

Je zou bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat je na het douchen een half uurtje alleen gelaten wil worden. Of aangeven dat je op een ander tijdstip op bed gelegd willen worden.

Kan ik een zorgmedewerker om hulp vragen als het gaat om intimiteit en seks?

Uiteraard kan dat, maar de ervaring is dat niet alle medewerkers goed geïnformeerd zijn of zich niet vrij genoeg voelen om dit onderwerp te bespreken. Wat zou kunnen helpen: geef het een keer aan dat je dit zou willen bespreken, vraag de medewerker of hij je advies kan geven bij wie je het beste terecht kan. Zo geef je even de ruimte en weet je ook of er in de organisatie iemand is die het beste geïnformeerd is. Ze kunnen je helpen met praktische zaken, zodat je makkelijker kunt masturberen of met een ander seks kunt hebben. Ook kunnen zij een seksverzorgende voor je regelen.

Het is niet de taak van zorgmedewerkers om seksuele handelingen met je te hebben.

Kan ik met mijn zorgpersonen overleggen of ze me op bed leggen met spannende lingerie?

Ja, dat kan. Bedenk goed wat je wilt en wees duidelijk in waar je hulp bij wilt. Het helpt als je weet welke verzorgende er werkt op het gewenste moment. Of door het al op een eerder moment te bespreken, dat haalt de spanning er wat af. Ook intiemere verzoeken voor hulp zijn mogelijk, zoals “Ik wil mijn schaamhaar scheren.”

We hebben allebei CP en hulp nodig bij uitkleden en hulp om van zoenen naar vrijen te gaan. Hoe pakken we dat aan?

Hierbij heb je beiden wat organisatietalent en vrijheid nodig. Je zou samen kunnen bekijken bij wie je dit aankaart en bespreekt hoe dat het beste aan te pakken is. Je kunt aangeven dat je samen seks wilt hebben en afspreken om één persoon een paar keer te bellen om jullie te helpen bij de volgende stap als je daaraan toe bent. Of je vraagt om samen (bijna) bloot op bed gelegd te worden en zorgt dat je alles wat je verder nodig hebt binnen handbereik hebt.

Het belangrijkste is om over je eigen gêne en ongemak heen te stappen, er samen de lol en spanning van in te zien. Kies een verzorger uit bij wie jullie je goed voelen, met wie jullie dit kunnen bespreken en die jullie kunnen betrekken in jullie wensen.

B. Seksuele dienstverlening

Ik kan mezelf niet bevredigen. Kan ik hulp vragen?

Ja, dat kan. Een seksverzorgende kan hierbij hulp bieden door jou óf te bevredigen óf jou te leren hoe je kunt masturberen. Voor sekszorg moet je wel betalen.

Dit is iets dat jouw verzorgende niet mag doen.

Is het niet onpersoonlijk, plat en zonder intimiteit, om met een seksverzorgende seks te hebben? Met als enige doel zo snel mogelijk een hoogtepunt krijgen?

Het doel van een afspraak met een seksverzorgende is op een breed gebied van intimiteit en seksualiteit in te vullen. Seksverzorgenden gaan er juist vanuit dat intimiteit belangrijk is. Een afspraak hoeft ook niet te leiden tot een orgasme. Het kan ook bij strelen blijven of samen liggen, zoenen of douchen. Het hangt af wat je daarover afspreekt.

Maakt het uit wie of wat voor iemand mij bevredigt?

Je kunt vooraf aangeven wat je wensen zijn. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de kleur haar, leeftijd en dergelijke van een seksverzorgende. Je bespreekt tevens wat je wilt met dit seksuele contact. Seksverzorgenden hebben echter allemaal ervaring om het iemand naar de zin te maken en het aangename ervaring te laten zijn.

Ik wil meer ontdekken dan masturbatie. Het gaat mij meer om intimiteit en gezien worden. Kan seksuele dienstverlening daarbij helpen?

Voor veel mensen die nog geen of weinig ervaring met seks hebben kan een organisatie voor seksuele dienstverlening een uitkomst zijn. Juist dan kun je in alle rust en veiligheid ervaring opdoen en ervaren wat je prettig of minder prettig vindt. Als je dan iemand tegenkomt, ben je al meer bekend met je eigen lijf.

Waar kan ik terecht voor seksuele hulpverlening?

Je kunt hierbij denken aan FleksZorg of de Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling. Ook Interact-service biedt mogelijkheden voor mensen met een lichamelijke beperking. Zie ook de websites achter in dit boek. Je kunt zelf zoeken op internet of een erotische massage boeken om te ontdekken wat jij prettig vindt.

Back To Top