Skip to content

Je hoeft niet te denken dat seks altijd spontaan gebeurt. Je kunt immers vooraf bedenken of wensen dat er straks iets leuks staat te gebeuren. En dan is het fijn om alvast voorbereid te zijn. Zo kun je, als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, ook degene met wie je seks wilt hebben erop voorbereiden, en er een spannende date van maken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Misschien tref je me dan wel in bed aan…” of “Ik heb net een leuk lingeriesetje gekocht … ”

“Ik heb ’s ochtends en ’s avonds verzorging nodig om in en uit bed te komen, te douchen en aan te kleden. Ik kan me niet voorstellen dat ik seks zou hebben, zonder dat op een of andere manier voor te bereiden. Ik zorg er in elk geval voor dat ik heel erg ontspannen ben en mijn lichaam help om seks te kunnen hebben. Daardoor is het wel een beetje minder spontaan. Ik moet erbij nadenken: ‘Oké, ik ben ontspannen en ik zet een muziekje op, want dan ontspan ik meer.’ Dat is pure voorbereiding voor mezelf, voor mijn eigen lijf.”

Tips om te ontspannen

Stressgevoelens en CP gaan meestal niet goed samen, ook al gaat het om positieve stress of opwinding. Je kunt er spasmes van krijgen. Hierbij vind je enkele praktische tips om jezelf te ontspannen:

  • Neem een warme douche of een warm bad
  • Gebruik spierverslappers
  • Drink een wijntje
  • Gebruik een paracetamol tegen eventuele pijn
  • Zet de verwarming wat hoger
  • Zet een relaxed muziekje op

“Ik heb last van extreme spanningen en gebruik daarom Diazepam, maar juist niet als ik seks heb. Diazepam vlakt emoties af, wat een nadeel ervan is. Daarom drink ik liever een cola Bacardi, waardoor ik net zo goed ontspan.”

Verzorgers

Bespreek met eventuele verzorgers wat je wel en niet wilt en waar je hulp bij wilt. Wil je bijvoorbeeld in mooie lingerie op bed gelegd worden en wanneer wil je absoluut niet gestoord worden? Als je verzorgd moet worden, dan is het prettig om de juiste zorgverlener te kiezen.

“Soms bel ik ’s avonds degene die me verzorgt af. Eén zorgpersoon is bijvoorbeeld heel erg gelovig. Als zij zou werken op een avond waarop ik iemand verwacht en met wie ik denk seks te hebben, dan zou ik haar nooit bellen om te vragen of ze me kan helpen met uitkleden en in bed te leggen terwijl het nog geen bedtijd is.”

Woon je zelfstandig en kunnen er mensen binnenkomen? Je kunt aangeven dat het nu niet goed uitkomt. Vraag of ze later terug willen komen of geef vooraf aan dat je niet gestoord wilt worden en pas na een bepaalde tijd geholpen wilt worden. Veel is te plannen en als het leuk is met iemand, dan wil je niemand om je heen die zegt: “Zo, ben je klaar om tanden te poetsen?” Duidelijk communiceren, duidelijk maken wat je wel en niet wilt is daarbij belangrijk.

Als je in een instelling woont, dan is privacy vaak ver te zoeken. Zeker als je het niet over seks kunt hebben, maar het wel wilt. Als je om tien uur op bed moet liggen en om die tijd komt er iemand die je verzorgt, dan is dat vervelend als je net lekker bezig bent met zoenen of zo. Mensen komen toch al nog te vaak zomaar binnen. En dat direct nadat ze geklopt hebben. Ze hebben bovendien een sleutel, dus je kunt wel de deur op slot doen, maar dat helpt dan niet zoveel. Ook dan is het zaak dat je plant en duidelijk communiceert. Hang een berichtje op de deur dat je niet gestoord wilt worden of meld van tevoren dat je bezoek krijgt en dat je later naar bed gaat.

En dan samen…

Het allerbelangrijkste is om je te bedenken dat seks nooit fout kan gaan. Het is net als met uit eten gaan; het menu viel je tegen, maar je hebt wel een gezellige avond gehad.

Dus:

Neem de tijd om uit te proberen, samen te zoeken en te ervaren hoe het voor jullie deze keer fijn kan zijn. Iedere keer kan anders zijn, iedere partner reageert weer anders. Leer elkaars lijf kennen: wat vind je prettig en wat is juist niet fijn? Welke houdingen zijn aangenaam? Een massage kan een ontspannende manier zijn om elkaar te leren kennen. Als je hulp nodig hebt van je partner bij het uitkleden, dan moet je dat wel aangeven.

“Als we op de bank zitten, praten we wel eens over vrijen. Als we daarna naar bed gaan dan lukt seks soms niet, soms wel. Op de grond of op de knieën gaat ook best. Maar je moet het er wel gewoon over hebben. Samen douchen helpt om te ontspannen en elkaars lichaam te leren kennen, net als voorspel of massage.”

Back To Top