Kinderen leren communiceren in het dagelijks leven. Voor kinderen met een beperking kan dat erg lastig zijn, zeker als ze niet kunnen praten. Een vaste, vertrouwde structuur kan dan helpen.
Rituelen zorgen voor rust en minder stress
Douchen, verschonen, tanden poetsen: allemaal activiteiten die elke dag terugkeren. Soms vinden kinderen deze activiteiten niet fijn. Het kan dan handig zijn om er vaste rituelen van te maken. Vertel eerst wat je gaat doen, en begin dan het ritueel bijvoorbeeld met een liedje. Doe je dit elke dag zo, in dezelfde volgorde? Dan weet je kind wat er gaat komen. Zo zorg je voor rust en voor minder stress.
Voorwerpen kunnen heel handig zijn
Ook met voorwerpen kun je duidelijk maken aan je kind wat er gaat gebeuren. Geef je kind bijvoorbeeld altijd een lepel als het tijd is om te eten. Of geef bijvoorbeeld een spuit in de hand als het tijd is voor sondevoeding. Zulke voorwerpen noemen we ‘verwijzers’.
Een weekbord zorgt voor overzicht
Je kunt ook een weekbord maken, met plaatjes of foto’s. Die laten zien wat er wanneer staat te gebeuren. Dat helpt je kind om overzicht te krijgen.
Overleg welke afbeeldingen je het beste kunt gebruiken
Het gebruik van een weekbord is niet voor elk kind geschikt. Dat hangt erg af van het communicatieniveau van je kind. Overleg daarom met de logopedist of met een begeleider op het kinderdagcentrum. Bekijk samen welke plaatjes of foto’s je waar en wanneer kunt gebruiken.
Koop een grote agenda
In een grote agenda kan iedereen afspraken opschrijven; jij als ouder, maar ook verzorgers en eventuele andere kinderen in jullie gezin. Door alle belangrijke afspraken gezamenlijk bij te houden, vergeten jullie niks. Geen medische afspraken, maar bijvoorbeeld ook geen belangrijke afspraken van je andere kinderen.