Skip to content

Als je een kind met een beperking krijgt, heeft dat veel impact op het hele gezin. Alles draait om je kind met zijn of haar beperkingen. Dat heeft grote invloed op eventuele broertjes en zusjes.

De aandacht voor broertjes en zusjes wordt minder

Dat gebeurt vaak vanzelf, of je dat nu wilt of niet. Het kan ook niet anders, want een ernstig meervoudig beperkt (EMB) kind heeft veel hulp en aandacht nodig.

Broertjes en zusjes kunnen jaloers worden

Zorgen voor een EMB-kind kost vaak heel veel tijd en energie. Daardoor krijgen broertjes en zusjes soms te weinig tijd en aandacht. Er kunnen problemen ontstaan, zoals jaloezie en strijd om aandacht. Betrek de andere kinderen daarom zoveel mogelijk bij de nieuwe situatie.

Elk kind reageert weer anders

Hoe broertjes en zusjes reageren? Dat is per kind verschillend. Het hangt sterk af van de leeftijd, en van de plek die het kind inneemt in de kinderrij.

Jonge kinderen voelen vaak de spanning bij hun ouders

Vaak vragen ze aandacht, zeker op momenten dat alles lijkt te draaien om het gehandicapte broertje of zusje (bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het ziekenhuis).

Oudere kinderen zitten vaak met allerlei vragen

“Kan ik ook gehandicapt worden?” “Kan ik later ook gehandicapte kinderen krijgen?”. Veel wat oudere kinderen stellen dit soort vragen. Praat dus vooral met je andere kinderen over wat er aan de hand is, en wat dit met hen doet. Let erop dat je als ouder blijft checken of je kind je uitleg begrijpt. Soms speelt er zich in hun hoofd veel meer af dan je van de buitenkant kunt zien.

Geef je andere kinderen de ruimte en voldoende aandacht

Soms zijn kinderen boos en gefrustreerd. Geef je kind de ruimte om zich zo te voelen en vat het niet te persoonlijk op. Ook is het belangrijk om af en toe dingen te ondernemen zonder de gehandicapte broer of zus erbij. Probeer er op zo’n moment ook echt onvoorwaardelijk voor je andere kind te zijn.

Belast broertjes en zusjes niet te veel

Laat ze bijvoorbeeld ook buiten bepaalde ‘regelzaken’. Broertjes en zusjes kunnen zich schuldig voelen als ze te horen krijgen dat je eerst opvang moet regelen, voordat je iets leuks met hen kunt gaan doen.

Gelukkig zijn juist kinderen vaak heel flexibel

Ze accepteren een nieuwe situatie vaak vrij gemakkelijk. Sommige kinderen worden ook zelfstandiger, doordat ze meehelpen bij de zorg voor hun gehandicapte broer of zus. Vaak groeien ze uit tot verantwoordelijke en zorgzame volwassenen.

Leg zaken vast op beeld

Want je vergeet dingen heel snel. En ook voor broertjes en zusjes kan het heel fijn zijn om (later) iets te hebben om op terug te kijken.

Persoonlijk verhaal van een zus

Nadia is de zus van Julia. Julia is meervoudig complex gehandicapt met degeneratief epilepsie-syndroom. Zij heeft haar ervaring als zus van verwoord. Klik hier voor haar verhaal.

Waar kunnen broers en zussen terecht met vragen?

  • Broers en zussen kunnen met hun ervaringen terecht bij ‘brussen’-groepen. Via www.brusjes.nl kunnen ze in contact komen met andere broers en zussen met soortgelijke ervaringen.
  • Een organisatie als FunCare4Kids organiseert speciale uitjes en verwendagen voor broertjes en zusjes.
  • Ook ouderverenigingen besteden vaak aandacht aan de ervaringen van broers en zussen.
  • Op Facebook is een handige (besloten) groep voor broertjes en zusjes van Lotje & Co.
Back To Top