Skip to content

Eten en drinken spelen een heel belangrijke rol in het leven van kinderen met meervoudige beperkingen. Vaak hebben ze al van jongs af aan voedingsproblemen.

Voedingsproblemen: eerste signaal dat er iets mis is

Een gezonde pasgeboren baby eet, slaapt en haalt normaal adem. Heeft een kind problemen met een van deze dingen? Dan is dat vaak een eerste teken dat er iets mis is.

Vlak na de geboorte zijn er vaak al problemen met eten en drinken

Die problemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat het kind een gespleten lip, kaak of gehemelte heeft. Ook hebben kinderen met een beperking vaak moeite met zuigen en slikken. Sommige kinderen spugen vaak door problemen in de maag en de darmen. Allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je pasgeboren kind moeite heeft met eten en drinken.

Na drie maanden kunnen er ook andere problemen bijkomen

Soms ontwikkelen de mondfuncties zich niet verder; het kind houdt dan moeite met bijvoorbeeld slikken. Andere kinderen hebben bijvoorbeeld last van chronisch verstopte darmen, waardoor ze geen eetlust hebben. Verder komt het voor dat kinderen niet willen eten, omdat ze hierbij in de eerste levensmaanden negatieve ervaringen hebben opgedaan.

Blijf niet te lang zelf ‘rommelen’

Een verkeerde benadering kan er na een tijdje toe leiden dat je kind voedsel weigert. Als je op tijd advies inwint, kan dat veel narigheid voorkomen. En voor jou als ouder is het fijn als je het gevoel hebt dat je geholpen wordt. Voedingsproblemen kunnen je namelijk het idee geven dat je iets niet goed doet. Professionele hulp kan in dat geval stress helpen voorkomen, en dat is ook belangrijk.

Een gespecialiseerde logopedist kan helpen

Preverbale logopedisten zijn gespecialiseerd in eet- en drinktherapie. Zij kunnen jou en je kind helpen om beter te leren eten en drinken. Bij complexe problemen moet soms de hulp van andere vakmensen worden ingeroepen, zoals een maag-darmspecialist of een longarts.

Sondevoeding kán een oplossing zijn

Bij sondevoeding krijgt je kind voedsel binnen via een slangetje. Dit kan een oplossing zijn als je kind te veel problemen houdt met eten. Of wanneer eten via de mond onverantwoord is vanwege het (vele) verslikken. Overleg dit vooral met de arts of verpleegkundige. En zoek eens contact met andere ouders die kozen voor sondevoeding. Zij kunnen je vaak meer vertellen over de voor- en nadelen.

Back To Top