Skip to content

Wil je hulpmiddelen aanvragen voor je kind? Bereid je dan goed voor. Want bij een aanvraag komt vaak heel wat kijken.

Onderbouw je aanvraag voor een hulpmiddel goed

Voeg altijd een brief van de arts en/of therapeut toe. Benoem in je aanvraag goed welke hulpmiddelen je graag wil voor je kind, en waarom. Het is ook altijd goed om foto’s en medische gegevens van je kind toe te voegen. De kans dat je aanvraag wordt goedgekeurd is dan een stuk groter.

Informeer jezelf éérst goed over de mogelijkheden

Soms bepalen de zorgverzekeraar en de gemeente welke hulpmiddelen zij vergoeden. Ze hebben dan bijvoorbeeld al een contract met een bepaalde leverancier. Wordt het hulpmiddel dat jij wil aanvragen niet vergoed? Soms is het dan mogelijk om toch tot een oplossing te komen. Zeker als je goed beslagen ten ijs komt en goed duidelijk kunt maken waarom een bepaald hulpmiddel tóch beter is. De standaard is niet altijd leidend. Vraag dit dus vooral goed na bij je gemeente of zorgverzekeraar.

Koop een hulpmiddel pas als je aanvraag is goedgekeurd

Heb je al een hulpmiddel gekocht? De gemeente vergoedt dit dan niet meer. Ga dus éérst het gesprek aan met de gemeente waar je woont of met de zorgverzekeraar.

Let op: vaak betaal je een eigen bijdrage voor een hulpmiddel

Die eigen bijdrage kan net zo hoog zijn als de aanschafwaarde van het hulpmiddel. Let hier goed op voordat je een aanvraag indient. Als je geen aanvraag hoeft te doen, heb je meer keuzevrijheid. Bovendien hoef je dan ook vaak minder lang te wachten op het hulpmiddel.

In sommige gemeenten kost een aanvraag veel tijd en energie

Vraag een hulpmiddel dus op tijd aan. Dan weet je zeker dat je het op tijd in huis hebt.

Vaak moet je dezelfde gegevens meerdere keren aanleveren

Het is dus verstandig om zelf een (medisch) dossier van je kind op te bouwen. Dan heb je altijd alles bij de hand.

Houd zelf de vinger aan de pols

Heb je een aanvraag gedaan en blijft het daarna stil? Bel dan gerust eens op naar je gemeente of zorgverzekeraar. Wacht vooral niet te lang. En schrijf de naam op van mensen die je spreekt. Dan

kun je er later altijd weer naar verwijzen.

Vaak heb je andere hulpmiddelen nodig als je kind groeit

De bestaande hulpmiddelen passen vaak op een gegeven moment niet meer. Is je kind een bepaald hulpmiddel ontgroeid? Dien dan een nieuwe aanvraag in. Ook nu is het weer verstandig om dat te doen na overleg met de arts of therapeut. Dat vergroot de kans op succes. Begin ook in dit geval op tijd met het aanvragen, zodat je kind het niet een lange tijd met een te klein hulpmiddel moet stellen.

De onafhankelijke cliëntondersteuner kan je helpen

Heb je hulp nodig bij een aanvraag? Of is je aanvraag volgens jou onterecht afgewezen? Zoek dan hulp bij de onafhankelijke cliëntondersteuner.

Back To Top