Skip to content

Als ouder ken jij je kind het allerbest. Jij weet dus ook als geen ander wat werkt voor je kind. Houd dus vooral de touwtjes in handen. Dan weet je zeker dat je kind de beste hulpmiddelen krijgt.

Zet je aanvraag goed op papier

Laat jezelf goed informeren door de arts of therapeut. Goede argumenten voor een bepaald hulpmiddel zijn erg belangrijk. Het is ook verstandig om advies te vragen aan andere ouders met ervaring op dit gebied, bijvoorbeeld via social media of Parent2Parent. Durf te vragen! Dat maakt de kans op een succesvolle aanvraag een stuk groter.

Op beurzen kun je kennismaken met hulpmiddelen en voorzieningen

Bijvoorbeeld op de Supportbeurs, die elke twee jaar plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier krijg je een goed beeld van wat er allemaal op de markt is. Je kunt ook naar de ReHaCare-beurs in Düsseldorf gaan, niet ver over de grens met Duitsland.

 

Op internet kun je veel informatie vinden over hulpmiddelen

  • Op de site van Scouters vind je informatie over allerlei hulpmiddelen. Ook vind je op deze site een handig keuzehulp.
  • Ook handig: de Hulpmiddelenwijzer van Vilans. Deze site biedt info en helpt je om het juiste hulpmiddel te vinden.

Denk na over het budget dat je wil inzetten

Je kunt kiezen voor Zorg in Natura (ZIN). In dat geval krijg je ondersteuning via een instelling of leverancier die een contract heeft met je gemeente. Kies je voor het Persoons Gebonden Budget (PGB)? Je kunt dan zelf de keuze maken voor zorgverleners, begeleiders of leveranciers. Je moet dan wel zelf op zoek gaan. Ga na wat past bij jouw gezin.

Zoek eventueel hulp bij de onafhankelijke cliëntondersteuner

De onafhankelijke cliëntondersteuner kan je adviseren en helpen bij de aanvraag. Op die manier kan hij of zij de eigen regie versterken.

Vergeet niet: jij kent je kind het allerbeste

Denk dus goed na over wat je kind volgens jou nodig geeft. En ook over wat voor jou als verzorger handig is. Je kind moet een paar jaar vooruit kunnen met hulpmiddelen. Houd zelf de regie!

Back To Top