Skip to content

Hier lees je meer over

Hulpmiddelen
Domotica
Huishoudelijke hulp
ADL-assistentie of andere ondersteuning

Hulpmiddelen

Een goed passend hulpmiddel kiezen kan best lastig zijn want het aanbod is groot. Je vindt onafhankelijke en betrouwbare informatie over hulpmiddelen op deze website van Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor langdurige zorg. Deze website geeft overzichtelijk weer wat het hulpmiddel precies is, waarvoor je het kunt gebruiken, welke varianten er zijn en of je mogelijk een vergoeding kunt krijgen. Zo kun je een bewuste keuze maken. Bovendien kun je met de hulpmiddelenwijzer op verschillende manieren zoeken.

Naar boven

Domotica

Het Latijnse woord ‘domus’ betekent ‘huis’ in het Nederlands. Domotica zijn hulpmiddelen met sensoren en computertechnologie die bedoeld zijn voor gebruik in en om het huis. Domotica wordt ook wel ‘huisautomatisering’ genoemd. Met deze geautomatiseerde hulp vergroot je je zelfredzaamheid en controle waardoor je veilig en zelfstandig in je eigen huis kunt wonen.

Met domotica is veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het licht aan- en uitdoen (eventueel automatisch door middel van lichtsensoren)
  • Deuren en ramen open- en dichtdoen/elektronisch laten vergrendelen en ontgrendelen.
  • Gordijnen open- en dichttrekken
  • De verwarming hoger en lager zetten
  • Voorwerpen oppakken
  • Stofzuigen
  • Koffie en thee (laten) maken
  • Huishoudelijke apparaten reguleren met een afstandsbediening
  • Een bladzijde omslaan van een boek, een tijdschrift of een krant
  • Zien wie er bij jou aanbelt
  • Communiceren op afstand, bijvoorbeeld met een naaste of zorgverlener
  • Naasten of zorgverleners laten meekijken hoe het met je gaat. Dit kan bijvoorbeeld via een camera, bewegingssensoren of warmteregistratie.

Meestal stuur je domotica aan met een knop, maar soms kan het zelfs met een gedachten-, spraak- en oogbesturingssysteem. Domotica en andere technische hulpmiddelen zijn verkrijgbaar via (online) winkels en de prijzen variëren sterk. Tip: Vraag eens binnen je netwerk of via sociale media naar de ervaringen van anderen.

Naar boven

Huishoudelijke hulp

Heb je huishoudelijke hulp nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen dan kun je dat via het Wmo-loket van je gemeente aanvragen. Lees meer op een pagina van Regelhulp.

Naar boven

ADL-assistentie of andere ondersteuning

Voor deze vormen van hulpverlening kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden:

Thuiszorgorganisatie

Meestal werken thuiszorgorganisaties op afspraak. Via deze website vind je thuiszorg bij jou in de buurt.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Met een PGB kun je zelf hulpverleners inhuren. Je spreekt met hen af welke hulp je op welk moment nodig hebt. Hulpverleners kunnen familieleden of bekenden zijn, maar je kunt ook een advertentie plaatsen in de krant of op een website. Alle informatie over de mogelijkheden van het PGB vind je op de website van Per Saldo.

Fokusproject

Fokus biedt ADL-assistentie op afroep. Woon je binnen een straal van 350 meter van een Fokus-project dan kun je hulp inhuren via deze organisatie. Via deze link vind je meer informatie en locaties van Fokus-projecten.

Naar boven

Terug naar de hoofdpagina Wonen

Back To Top