Communiceren met een kind met meervoudige beperkingen kan knap lastig zijn. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen die jou en je kind daarbij kunnen helpen.
De logopedist kan helpen om de communicatie te verbeteren
De logopedist kijkt naar hoe jullie al communiceren. Vervolgens kijkt hij of zij samen met jullie hoe je van hieruit de communicatie kunt verbeteren. Voor logopedie hoef je trouwens niet altijd de deur uit. Vaak kun je logopedie ook thuis regelen. Je kind kan vaak ook logopedie krijgen op het medisch kinderdagverblijf of orthopedagogisch dagcentrum.
Andere ouders kunnen je vaak goed adviseren
Zij weten soms uit eigen ervaring welke logopediepraktijk goed staat aangeschreven. In contact komen met andere ouders kan bijvoorbeeld via social media of via Parent2Parent.
Bij eet- en drinkproblemen kun je kiezen voor pre-logopedie
Een prelogopedist kan ook aan communicatieve voorwaarden werken.
Soms kun je ook hulpmiddelen inschakelen
Die kunnen helpen om de communicatie makkelijker te maken. Dit kan gaan van zeer eenvoudige tot hightech hulpmiddelen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan gebaren, foto’s, pictogrammen of spraakcomputers.
Afbeeldingen kunnen enorm helpen
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Foto’s, pictogrammen en andere afbeeldingen kunnen het communiceren een stuk gemakkelijker maken. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je kind goed kan zien. Sowieso is het communiceren via plaatjes niet voor élk kind geschikt.
Verzamel plaatjes in een map of op een bord
Afbeeldingen die voor jouw kind van belang zijn, kun je verzamelen in een map. Via zo’n communicatieboek is het vaak gemakkelijker om contact te maken. Je kind kan afbeeldingen aanwijzen om iets te vertellen of om een keuze te maken. Je kunt afbeeldingen ook vastleggen op een prik- of magneetbord. Zo kun je je kind bijvoorbeeld laten zien wat jullie gaan doen, in welke volgorde.
Een ‘heen-en-weer-schriftje’ kan handig zijn om alles bij te houden
In zo’n schrift kun je allerlei info kwijt. Bijvoorbeeld over medicijnen, ontlasting, stemming en gedrag. Op die manier kan iedereen die met je kind te maken heeft, zien hoe het ervoor staat. Uiteraard hoeft dit niet per se een papieren schrift te zijn; je kunt ook online zaken bijhouden op een centrale plek.
Noteer ook wat je kind die dag gedaan heeft
Het kan ook handig zijn om korte filmpjes of foto’s te maken. Zo’n persoonlijk ‘dagjournaal’ is handig om terug te kijken hoe de dag er ook alweer uit zag. Sommige kinderdagcentra (KDC’s) en orthopedagogisch kinderdagverblijven filmen de kinderen overdag. Eenmaal weer thuis kunnen jullie die filmpjes samen bekijken. Je kind kan dan ‘vertellen’ wat het die dag gedaan heeft. Dit kan natuurlijk ook met foto’s.
Ondersteunende gebaren helpen vaak enorm
Heeft je kind moeite met praten? Leer dan zo snel mogelijk gebarentaal. Voor kinderen met een beperking is Nederlands met Gebaren (NmG) erg geschikt. Hierbij ondersteun je belangrijke woorden in een zin met een gebaar. De gebaren zijn niet moeilijk om te leren. Ze kunnen enorm helpen om beter met je kind te ‘praten’. Al slechts enkele gebaren kunnen een enorm verschil maken.
Ook handig: samen liedjes zingen
Samen liedjes zingen kan helpen bij de communicatie. Zeker als je een liedje combineert met gebaren.
Communicatiehulpmiddelen worden vaak in bruikleen verstrekt
Dat gebeurt dan via de zorgverzekeraar. Wil je een hulpmiddel aanvragen? Neem dan eerst contact op met de behandelend therapeut of arts. Als die de aanvraag ondersteunen, wordt de aanvraag meestal sneller goedgekeurd.