Elk kind verdient het om gestimuleerd te worden in zijn ontwikkeling. Ook jouw kind heeft mogelijkheden om zich te ontwikkelen.
Je kind leert via zijn zintuigen
Zien, horen, ruiken, voelen: deze zintuigen vormen de basis voor het leren bij meervoudig beperkte kinderen.
De ontwikkeling gaat veel langzamer dan bij ‘gewone’ kinderen
Je kind ontwikkelt zich in hele kleine stapjes. Soms zitten de ontwikkelkansen van je kind in een onverwachte hoek. Elke reactie of gebaar van je kind kan een stapje in de ontwikkeling betekenen.
Geef je kind de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen
Alle beperkingen van je kind beïnvloeden elkaar. Dat maakt de ontwikkeling vaak complex. Bekijk je kind daarom als geheel; probeer te ontdekken welke zintuigen jouw kind vooral gebruikt, en welke spel- en communicatievormen voor jouw kind goed werken. Kijk goed naar je kind en hoe het ergens op reageert. Zo leer je je kind steeds beter kennen.
Maak gebruik van de VAT-methode
Bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand duurt alles langer. Als ouder moet je dus ook meer tijd nemen om jezelf duidelijk te maken. Dat kan via de VAT-methode. VAT staat voor Volgen, Aanpassen en Toevoegen.
- Je volgt je kind en probeert te begrijpen wat hij of zij bedoelt. Dat doe je door te kijken, te luisteren en te wachten.
- Je past je aan je kind aan. Bijvoorbeeld door bewegingen, gebaren en klanken na te doen. Samen probeer je momenten te delen en te beleven.
- Je voegt taal toe. Zo legt je de kind de verbinding tussen bepaalde bewegingen, gebaren en klanken en tussen dingen in de werkelijkheid.
Een logopedist kan je begeleiden/coachen in het gebruikmaken van de VAT-methode.
Misschien is de methode ‘Ervaar het maar’ iets voor jullie
Een handige methode om de ontwikkeling van je kind te stimuleren is ‘Ervaar het maar‘. Deze methode stimuleert de motoriek, de zintuigen en de communicatie.
Stel je verwachtingen bij
Sommige kinderen ontwikkelen zich naar verwachting niet of nauwelijks. Probeer als ouder vooral van alles uit, maar verwacht niets. Sommige ouders bereiken bij hun kind lachjes van dankbaarheid. Maar grote huilbuien van onmacht bij het kind komen ook voor. Verwachtingen bijstellen geldt ook voor het eten. Kijk vooral niet naar wat gangbaar is voor de kalenderleeftijd van je kind.
Lees meer over problemen met eten en drinken
Een veilige omgeving helpt bij de ontwikkeling
Als je kind zich veilig voelt, helpt dat bij de ontwikkeling. Neem je kind mee naar plekken waar je zelf komt, of waar je andere kind(eren) komen. Zo leren veel mensen je kind kennen en gaan ze vanzelf tegen je kind praten. Dat helpt bij de ontwikkeling van je kind.
Sommige kinderen gaan naar een revalidatiecentrum
De revalidatiemethode staat onder leiding van een revalidatiearts. Het behandelteam bestaat verder uit verschillende therapeuten, zoals:
- een fysiotherapeut
- een ergotherapeut
- een logopedist
- een orthopedagoog
- verpleegkundigen.
Als je kind 1,5 tot 2 jaar oud is, wordt de ontwikkeling in kaart gebracht. Het behandelteam bekijkt dan welk vervolgtraject het meest geschikt is voor jouw kind.