Het verwerken en accepteren van de situatie stopt nooit; altijd zijn er weer nieuwe gebeurtenissen die je een plekje moet geven. ‘Levend verlies’, noemen we dat.
Er zullen altijd momenten blijven komen die lastig zijn
Als ouder van een meervoudig beperkt kind zul je altijd geconfronteerd blijven met gemiste mijlpalen. De eerste stapjes wel of niet… Het wel of niet leren eten… Het wel of niet kunnen zitten… Het wel of niet zindelijk worden… Het wel of niet naar een reguliere school gaan… In elke fase die je kind doormaakt is er opnieuw een mogelijkheid van verlies.
Op zulke momenten kan het verdriet plots opkomen
Hoe goed je de situatie ook geaccepteerd hebt, op zulke ‘kruispunten van het leven’ kan je verdriet plotseling weer opflakkeren. Dat is heel begrijpelijk en normaal. Dit wordt ook wel ‘levend verlies’ genoemd: steeds opnieuw word je geconfronteerd met moeilijke momenten.
Lees het interview met expert Manu Keirse
Lees het interview met drs. Edith Raap
Dit ‘levend verlies’ neemt niet af
Het leven met levend verlies kun je zien als chronische, steeds terugkerende rouw. Het gevoel van verlies kan zelfs toenemen als je kind ouder wordt, omdat de verschillen met gezonde kinderen dan steeds groter worden.
Het is heel normaal om je zo te voelen
Sta jezelf toe om boos en verdrietig te zijn. En vergeet niet: ook met kleine stapjes kun je een marathon uitlopen.
Lees meer over het verwerkingsproces
Lees het interview met ouder Odet Stabel
Het helpt om contact te zoeken met andere ouders
Zij snappen vaak als geen ander met welke gevoelens en emoties je te maken krijgt, als ouder van een kind met meervoudige beperkingen.
- Via Parent2parent kun je in contact komen met andere ouders.
- Op Facebook kun je terecht in de besloten groep EMB Netwerk voor ouders.
- Heeft je kind een specifieke aandoening? Dan kun je via hulpgroepen op Facebook vaak ook andere ouders vinden op de specifieke diagnose.
Voor vaders is er een speciale groep: Vaders van meervoudig beperkte kinderen
Deze komt een keer per twee maanden samen in Amersfoort. Informatie kun je krijgen via [email protected].