EMB pubers laten op hun eigen manier zien dat ze ouder worden. Naast hun lichamelijke verandering zie je vaak dat ook interesses en persoonlijkheid veranderen. Ontwikkeling is niet vanzelfsprekend, maar stimuleren kan helpen. Daarvoor blijft je EMB puber afhankelijk van wat je hem biedt.

Puberteit

Veranderend gedrag bij EMB-jongeren in de puberteit komt voor een deel overeen met dat van jongeren zonder beperkingen. Dat gedrag kan ook te maken hebben met seksualiteit en aantrekkingskracht. Wat daarbij het meest opvalt is een veranderde stemming bij meisjes in verband met hun menstruatie, gedrag om zichzelf te stimuleren (masturbatie) en gedrag als gevolg van onderlinge aantrekkingskracht.

Emotionele verandering

Veel ouders van EMB jongeren zien veranderend gedrag dat zij beschouwen als pubergedrag. Daarbij kun je denken aan wisselende stemmingen, giechelen, meligheid en slappe lach, maar ook meer boosheid, frustratie, humor, ernst, jaloezie en agressie.

Gedragsverandering

Gedragsveranderingen die ouders van EMB jongeren opvallen zijn bijvoorbeeld meer onrust en vaker ‘nee’ zeggen. Ouders zien dat deze jongeren binnen hun mogelijkheden hun grenzen proberen aan te geven. Dat kan zich uiten in niet meedoen en dwars zijn, vaker afsluiten voor contact, uitdagen en niet meer mee willen werken bij de verzorging. De moeder van Nadja schrijft daarover in haar blog: Voor ons even wennen dat ze ineens geen tanden wil poetsen, niet kan kiezen of ze onder de douche of in bad wil of zich zonder reden van de wc laat glijden, aangezien zij bij uitstek een dametje van routines is. Lees meer

Verder valt het veel ouders op dat hun kind vaker moppert, schreeuwt en ineens houdt van….. uitslapen. Ongeacht de ernst van de beperking wil een EMB puber zich als gevolg van de hormonen toch van zijn ouders losmaken. Binnen zijn mogelijkheden zet hij zich af en dat maakt de zorg nog ingewikkelder dan die al is.

Oud en nieuw gedrag

Het gedrag van je EMB puber kan voor een deel hetzelfde blijven en voor een deel veranderen in de puberteit. Dit verschilt per kind. Een geduldig kind kan in de puberteit frustratiegedrag laten zien. Maar het karakter van je kind hoeft niet te veranderen. Als je kind altijd vrolijk was blijft dat meestal zo. Het kan wel gebeuren dat er ander gedrag bij komt. Een kind dat plezier beleeft aan contact met mensen kan zich in de puberteit meer gaan richten op leeftijdsgenoten.