Skip to content

Stemrecht

Alle Nederlanders van achttien jaar en ouder hebben bij verkiezingen het recht hun stem uit te brengen. In de Kieswet staat niets over verstandelijk gehandicapten, ook zij zijn dus gewoon stemgerechtigd.

Belastingaangifte

Aangifte doen is niet verplicht als je kind geen aangiftebrief ontvangt, maar vaak is het toch de moeite waard.  De wettelijk vertegenwoordiger kan met een DigiD de belastingaangifte voor je kind op proef invullen via ‘Mijn belastingdienst’. Na het invullen zie je meteen de uitkomst. Zolang de gegevens niet verstuurd worden doet je geen aangifte.

Gezinsverzekeringen

Als je kind met meervoudige beperkingen achttien jaar wordt valt het niet meer automatisch onder de gezinsverzekeringen. Het kan zijn dat je kind zelf aansprakelijk is als het schade veroorzaakt. Check in de polis van je aansprakelijkheidsverzekering of je kind nog meeverzekerd is. Meestal is dat zo tot zevenentwintig jaar, maar niet altijd! Sluit dan een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor je kind af. Controleer ook hoe het zit met de overlijdensrisicoverzekering voor je kind als je die hebt afgesloten.

Zorgverzekering en zorgtoeslag

Vanaf achttien jaar moet je voor je kind met meervoudige beperkingen een eigen zorgverzekering afsluiten. Daarvoor betaalt je kind premie. Bovendien geldt een verplicht eigen risico van € 385,- per jaar (2019), bijvoorbeeld voor behandeling in het ziekenhuis. Je kind heeft recht op zorgtoeslag als bijdrage in de kosten van de eigen zorgverzekering. Met een DigiD kun je deze zorgtoeslag voor je kind aanvragen.

Compleet overzicht

Op deze pagina staan de belangrijkste veranderingen vermeld als je kind achttien jaar wordt. Een compleet overzicht van alle wijzigingen vind je op deze website van het Ministerie van VWS.

Back To Top