Skip to content

Ook op financieel gebied verandert er veel zodra je kind achttien jaar wordt. We zetten hier de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

De (dubbele) kinderbijslag vervalt

Kinderbijslag krijg je voor de opvoeding en verzorging van kinderen tot achttien jaar. Kinderen met een intensieve zorgvraag krijgen vaak dubbele kinderbijslag. Als je kind achttien wordt stopt de kinderbijslag, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) informeer je hierover.

Wajong uitkering

Je EMB kind heeft op jonge leeftijd een ziekte of handicap gekregen. De meeste EMB jongeren kunnen daardoor nu en in de toekomst niet werken. Als je kind voldoet aan de voorwaarden kan het een Wajong uitkering krijgen. Deze uitkering kun je aanvragen bij het UWV.

Je kind moet voor een keuring naar het spreekuur van de UWV arts. Tip: vul de Wajong aanvraag aan met medische verslagen waaruit duidelijk de ernst van de beperking blijkt. Soms is een keuring dan niet nodig.

Huurtoeslag

Als je kind een kamer heeft in bijvoorbeeld een kleinschalig woonproject moet je kind vanaf achttien jaar huur gaan betalen. Afhankelijk van de situatie kan je kind misschien huurtoeslag krijgen.

Eigen bankrekening

Om fraude te voorkomen, betaalt de Belastingdienst toeslagen alleen op een bankrekening van de persoon die recht heeft op de toeslag. Daarom heeft je kind een eigen bankrekening nodig. Dat is ook praktisch voor de Wajong uitkering.

Eigen bijdrage langdurige zorg

Vanaf achttien jaar geldt een eigen bijdrage voor langdurige zorg vanuit de WLZ. De hoogte ervan wordt door het Centraal Administratie Kantoor CAK vastgesteld en is onder andere afhankelijk van de leeftijd van je kind, het inkomen en of je kind thuis of in een zorginstelling verblijft. Je kunt een proefberekening maken op de website van het CAK.

Krijgt je kind ondersteuning op maat of een PGB vanuit de WMO, dan bepaalt de gemeente of je kind een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog die is. Op de website van het CAK vind je hierover meer informatie.

Back To Top