Skip to content

Hulpmiddelen

De groeispurt van een puber start bij de voeten. Controleer dus regelmatig of schoenen, sokken en eventuele spalken van je kind nog wel passend zijn. Ook hulpmiddelen kunnen snel te klein worden. Vervanging aanvragen kost veel tijd, doe dat dus ruim van tevoren. Als je kind incontinentiemateriaal nodig heeft moet dat ook meegroeien. Zorg voor goed passende luiers die voldoende kunnen opnemen. 

Eten en drinken

Jongens zonder beperkingen eten soms een half tot driekwart brood per dag in de puberteit. Bij meisjes is het vaak afhankelijk van hun hormoonspiegel. Ook EMB pubers kunnen een andere of grotere behoefte aan eten hebben, maar hun lichaam functioneert wel anders. Hoeveel voeding heeft je kind nu nodig? Dat is niet altijd duidelijk. Houd daarom het gewicht in de gaten en vraag advies als je twijfelt. In de puberteit verandert er ook veel in het keel- en mondgebied, daarom kan de kans op verslikken groter worden. Sommige ouders moeten dan besluiten om over te gaan op sondevoeding. Een moeilijke en ingrijpende beslissing.

Medicatie en epilepsie

De snelle groei maakt dat je regelmatig moet checken of de dosering van de medicatie nog wel klopt met het gewicht van je kind. EMB kinderen hebben vaak epilepsie. De hormonale veranderingen in de puberteit maakt hen extra kwetsbaar voor aanvallen. Soms wordt daarom de epilepsiemedicatie preventief verhoogd aan het begin van de puberteit. Als je kind epilepsie heeft kunnen aanvallen veranderen onder invloed van hormonen. Dat betekent meestal een nieuwe zoektocht naar passende medicijnen. Ook nieuwe medicatie kan een groot effect hebben op het lichaam.

Huidproblemen

Door de combinatie van puistjes en kwijlen hebben EMB pubers meer dan gemiddeld last van hun huid. Als je kind puistjes heeft kun je een milde wasgel en creme gebruiken. Baardgroei en scheren kunnen bij jongens extra huidproblemen veroorzaken. Een geschikt scheerapparaat vinden is best moeilijk als je zoon erg gevoelig is voor geluid. Dan is nat scheren met een scheermesje soms beter als dat veilig kan.

Wassen en verschonen

Je kind krijgt behoefte aan vrijheid en privacy, maar heeft ook intensieve lichamelijke verzorging nodig. Voor ouders is het zoeken om daar zo goed mogelijk een weg in te vinden. Het omslaan van een handdoek na het douchen en het afsluiten van de badkamerdeur voor andere gezinsleden geven je kind al wat meer privacy.

Het verschonen van een puber met een (bijna) volwassen gewicht die niet goed kan bewegen of meewerken valt niet mee. Ouders ontwikkelen allerlei trucjes om dit toch zo goed mogelijk te doen. Als je kind schaamhaar heeft kost het meer moeite om de schaamstreek goed schoon te maken bij het wisselen van de luier. Scheren kan een oplossing zijn, maar veroorzaakt in combinatie met de luier mogelijk huidirritatie. Verschonen buiten de deur vormt een extra uitdaging. De meeste ouders vinden dat dat niet meer kan in het openbaar. Bovendien is er zelden een geschikte ruimte voor.

Menstruatie

De meeste EMB meisjes gaan menstrueren, maar doen dat eerder of later dan gemiddeld. Vaak merk je in de periode voor de eerste menstruatie dat het gedrag verandert. Je dochter kan dan onrustiger, vaker boos of sneller ontevreden zijn dan je gewend bent. Rondom de menstruatie kan je kind last hebben van stemmingswisselingen die voortkomen uit pijn en hormonale schommelingen. Anticonceptie kan helpen om het ongemak te verminderen. Op die manier bescherm je je dochter ook tegen de gevolgen van mogelijk seksueel misbruik. Een nare gedachte, maar wel iets waar ouders zich juist in deze fase zorgen over maken.

Back To Top