Skip to content

Financieel misbruik

Als wettelijk vertegenwoordiger van je puber beslis jij over de financiën en de zorg voor je kind. Vanaf achttien jaar geldt dat niet meer. Dan is je kind meerderjarig en volgens de wet handelingsbekwaam. Dat betekent dat jij geen zeggenschap meer hebt over de zorg voor je kind en geen inzage krijgt in zijn medisch dossier. Ook kan jouw kind bijvoorbeeld een telefoonabonnement afsluiten en wordt daardoor kwetsbaar voor financieel misbruik. Daarom is het bij een ernstige verstandelijke beperking noodzakelijk om je kind wettelijk te (laten) vertegenwoordigen.

Wettelijk vertegenwoordiger

De wettelijk vertegenwoordiger van je kind kan bijvoorbeeld contact hebben met huisarts of de Arts Verstandelijk Gehandicapten. Ook organisaties als het CAK, het UWV, het CIZ, de bank en de verzekeringsmaatschappij eisen vaak een wettelijk vertegenwoordiger vanaf het moment dat jouw kind achttien jaar is. Denk vooraf na wie over het geld (Wajong uitkering, Persoons Gebonden Budget) van je kind mag beschikken, zeker als je kind uitwonend is.

Wettelijke vertegenwoordiging moet je aanvragen bij de rechtbank. De kantonrechter benoemt jou of iemand anders als mentor, bewindvoerder of curator voor je kind:

  • Een mentor beslist op het persoonlijke vlak zoals de zorg
  • Een bewindvoerder beheert geld en goederen
  • Een curator doet beide

Voor kinderen met meervoudige beperkingen is vrijwel altijd een curator noodzakelijk. De rechtbank controleert het beheer van de financiën. De wettelijk vertegenwoordiger moet alle uitgaven bijhouden en die één keer per jaar ter goedkeuring aan de rechtbank overhandigen. Regel de vertegenwoordiging uiterlijk drie maanden vóór de achttiende verjaardag van je kind, ook als je zelf de vertegenwoordiger blijft.

Back To Top