Skip to content

Pubergedrag of ….?

Sommige jongeren met meervoudige beperkingen lijken ‘pubergedrag’ te vertonen, anderen niet of zelden. Maar wat is nou precies pubergedrag? En kun je dat gedrag bij jongeren zonder beperkingen ook verwachten bij jongeren met  meervoudige beperkingen? Bij de laatsten is het lastig om te beoordelen of veranderend gedrag ook echt te maken heeft met de puberteit, omdat veel factoren een rol kunnen spelen. Bovendien zijn emotionele veranderingen moeilijk te signaleren bij mensen met meervoudige beperkingen.

Op zoek

Als je op zoek gaat naar oorzaken van gedragsveranderingen, bedenk dan eerst of het gedrag wel echt veranderd is. Het lichaam van je kind wordt groter en sterker. Daardoor is bij hetzelfde gedrag de impact veel groter en ervaar je het gedrag anders. Het is ook belangrijk om terug te kijken in de levensloop. Soms is gedrag al vaker voorgekomen en soms is het een variant van oud gedrag. Het feit dat je kind simpelweg meer levenservaring heeft kan een rol spelen bij gedragsverandering. Een andere factor is bijvoorbeeld de emotionele ontwikkeling (peuterpuberteit). Mogelijke oorzaken voor gedragsverandering kun je vinden op het vlak van

  • Lichamelijk welzijn; denk aan groeipijn of meer epilepsie
  • Alertheid; denk aan bijstellen medicatie of ander slaap/waak ritme
  • Contact en communicatie; denk aan verhuizing naar een woongroep
  • Stimulerende tijdsbesteding; denk aan behoefte aan een volwassener omgeving

Online lijst

Er bestaat een lijst met mogelijke oorzaken van gedragsveranderingen in de puberteit bij jongeren met meervoudige beperkingen. Deze lijst kun je gebruiken als checklist om oorzaken te ontdekken (vanaf pagina 84 van deze pdf). NB: de lijst is niet compleet, er zijn meer mogelijke oorzaken te bedenken. Opmerkingen of aanvullingen ter verbetering zijn welkom.

Back To Top