Skip to content

Het verschil tussen jongeren met meervoudige beperkingen en niet gehandicapte jongeren wordt steeds groter. Als ouder zie je de verschillen tussen je gehandicapte kind en gezonde kinderen groter worden. De kinderen zelf merken dit vaak ook.

Tijdens de puberteit heb je als ouders al vele jaren te maken met de zware zorgtaak voor je kind. Je komt bijna nooit tot rust omdat je altijd klaar moet staan. Dat vraagt veel. De belasting door de dagelijkse verzorging van je kind kan ook lichamelijke klachten geven. Er verandert veel als je kind puber wordt. Die verandering kost extra inspanning.

Ouders

De zorg voor je kind blijft erg intensief. In de puberteit ontstaan nieuwe vragen en soms nieuwe problemen. Bijvoorbeeld op medisch gebied. Het gevoel dat de zorg levenslang zal duren kan moeilijk zijn. Je kind wordt groter en zwaarder. En puberhormonen zorgen ook nog voor gedragsverandering. Je moet gaan nadenken over de toekomst van je kind. Dat kan nieuwe zorgen geven. Blijft je kind thuis of gaat hij het huis uit? En wanneer dan? En waar naartoe?

Onderzoek laat zien dat veel ouders overbelast raken. Relatieproblemen en opvoedproblemen komen vaak voor. Het helpt om vaste dagen ‘zonder zorg’ te organiseren voor je relatie. Bijvoorbeeld jullie verjaardagen of je trouwdag. Tijd voor elkaar is het belangrijkst. Dat kan al met een eenvoudige picknick of een boswandeling.

Brussen

Brussen zijn kinderen met een broer of zus die een chronische ziekte of handicap heeft. Het zijn gewone kinderen in een moeilijke situatie. Zij zorgen mee en maken zich zorgen. Het helpt als je hulp voor je kind kunt organiseren. Ook brussen hebben jouw tijd en aandacht nodig. Het helpt ook als brussen eerlijk mogen zeggen wat ze van de situatie vinden. Pas als je praat kun je dingen veranderen.

Brussen vragen niet snel om hulp. Als ze het moeilijk hebben kan een kinderpsycholoog advies geven. Er bestaat ook een speciaal Brussenboek. Of kijk samen met je kind naar het programma Bikkels. Dat maakt moeilijke dingen makkelijker bespreekbaar.

Back To Top