Er is voor jouw gezin veel veranderd sinds duidelijk is dat je kind ernstig meervoudig beperkt is. Als je kind groter wordt kost het vaak meer moeite en energie om de zorg vol te houden en ook het evenwicht in je gezin te bewaren. Het besef dat de zorg voor je kind levenslang is kan op je schouders drukken. Voor jezelf erkennen dat het ook geen eenvoudige opgave is kan al een hele opluchting zijn.
Over Bram
Bram is 20 jaar en zeer ernstig verstandelijk en meervoudig beperkt (ZEVMB). Bij de geboorte leek alles in orde te zijn, maar al snel kreeg hij heftige epileptische aanvallen. Als kind ontwikkelde hij zich eerst nog wel, maar rond zijn zesde ging zijn ontwikkeling hard achteruit. Bram functioneert op een leeftijd van twee tot drie maanden. Hij woont thuis, met zijn ouders en broer en zus.
De broer en zus van Bram aan het woord over hoe zij het ervaren om op te groeien met een broer die ZEVMB is.
Over dit filmpje
De geboorte van een (zeer) ernstig verstandelijk en meervoudig beperkt (ZEVMB) kind verandert het leven van alle gezinsleden. Zolang de kinderen klein zijn, lukt het om nog een hoop dingen samen te doen. Naarmate de broers en zussen zelfstandiger worden en hun wereld groter, groeien ze steeds verder uit elkaar. Als ouder is dat fijn te zien dat de andere kinderen zelfstandig worden, maar het besef dat de zorg en afhankelijkheid voor je andere kind levenslang zal duren, is ook confronterend. Toch is thuis ook de plek waar iedereen zichzelf kan zijn, daar valt de druk om mee te moeten doen in de maatschappij weg. Voor iedereen een rustpunt en veilige haven.
Ieder kind is uniek
Dit filmpje van Meervoudig Ondersteund Pubers is er een uit een serie van acht, waarbij we telkens een ander gezin gefilmd hebben met een kind met meervoudige beperkingen. We realiseren ons dat elk kind en en elke ouder anders is, maar ondanks dat hopen we toch dat dit jou als ouder (h)erkenning biedt en dat je je gesteund voelt in de keuzes die jij moet maken. Het is goed nog te benadrukken niemand uiteindelijk weet hoe de puberteit bij kinderen met meervoudige beperkingen zal verlopen en welke impact dit heeft op jou als ouder.