Als je kind achttien jaar wordt is hij voor de Nederlandse wet volwassen. Je kind krijgt eigen verantwoordelijkheden en de vrijheid om eigen keuzes te maken. Dat betekent voor jou opnieuw een confronterend moment. Want waar gezonde kinderen op deze leeftijd keuzes kunnen maken blijft jouw kind afhankelijk. Juridisch gezien verandert jouw rol als ouder, maar in de praktijk blijft die onverminderd groot. Er verandert veel zodra je kind achttien jaar wordt. Denk daarom vooruit. Laat je goed informeren en neem op tijd de noodzakelijke maatregelen.
Over dit filmpje
In dit filmpje maken we kennis met Elsa. Haar moeder vertelt hoe ingewikkeld ze het vond toen Elsa 18 jaar werd. De regelgeving wordt anders, je hebt geen vertrouwde kinderarts meer die jullie door en door kent, ze moest naar een dagcentrum voor volwassenen, waar ze ook tussen mensen van 65 jaar zit. Ook therapieën stoppen, terwijl het natuurlijk niet zo is dat de ontwikkeling stopt op je 18e. Toch pakte het goed uit voor Elsa. De groep op het dagcentrum is veel drukker, en dat doet haar goed, ook de ‘volwassen-activiteiten’ die ze doen vindt Elsa heel leuk.
Over Elsa
Elsa is 25 jaar. Ze is blind en heeft een ontwikkelingsniveau van 4 maanden. Elsa woont thuis en gaat twee keer per week naar de dagopvang. Haar zus (het gezin bestaat uit totaal 4 kinderen) onderneemt veel met haar.
Ieder kind is uniek
Dit filmpje van Meervoudig Ondersteund Pubers is er een uit een serie van acht, waarbij we telkens een ander gezin gefilmd hebben met een kind met meervoudige beperkingen. We realiseren ons dat elk kind en en elke ouder anders is, maar ondanks dat hopen we toch dat dit jou als ouder (h)erkenning biedt en dat je je gesteund voelt in de keuzes die jij moet maken. Het is goed nog te benadrukken niemand uiteindelijk weet hoe de puberteit bij kinderen met meervoudige beperkingen zal verlopen en welke impact dit heeft op jou als ouder.