Speciaal onderwijs en dagbesteding
De meeste kinderen met meervoudige beperkingen gaan naar een vorm van speciaal onderwijs. Dat kan uiterlijk tot je kind twintig jaar oud is. Soms is ontheffing mogelijk. Kan je kind niet naar school, dan heeft het mogelijk dagbesteding vanuit Jeugdwet of WLZ om de tijd overdag zo prettig en zinvol mogelijk in te vullen. Zodra je kind achttien jaar wordt stopt deze vorm van dagbesteding en zul je dagbesteding voor volwassenen moeten aanvragen. Dit geldt ook als je kind niet langer op het speciaal onderwijs terecht kan. Voor een overzicht van dagbestedingslocaties, klik hier
Zorg en begeleiding
Voor de meeste kinderen met meervoudige beperkingen is verandering moeilijk. Zeker als het gaat om verandering van zorg en hun vertrouwde omgeving. Helaas gebeurt dat wel zodra je kind achttien jaar wordt. Een deel van de zorg en begeleiding die je rondom je kind hebt opgebouwd wordt anders. Een kinderarts behandelt bijvoorbeeld maar tot achttien jaar. Je kind krijgt dan een nieuwe specialist die jou en je kind moet leren kennen. De vergoedingen voor fysiotherapie en logopedie veranderen ook. Je zorgverzekeraar kan je uitleggen hoe dat zit. Maakt je kind gebruik van taxivervoer naar school of dagbesteding, dan vervalt de begeleiding op de taxi.
Als je kind in een zorginstelling woont gaat het meestal naar een afdeling voor volwassenen. Maar als die er niet is zul je een andere woonplek voor je kind moeten zoeken. Dat is ingrijpend. Het vraagt veel van EMB kinderen om opnieuw ergens te moeten wennen. Heeft je kind een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ) dan blijft die geldig. Je hoeft geen nieuwe indicatie aan te vragen, je kind houdt recht op dezelfde soort zorg. Voor meer informatie kun je terecht bij het zorgkantoor in jouw regio.